Βυζαντινά Αξιώματα & Τίτλοι
thyreos

Βυζαντινον Χρονικον

court of theofilos
Βυζαντινα Αξιωματα στο Κλητορολόγιον του Φιλοθέου (9ος αιων)

Το Κλητορολόγιον του Φιλοθέου είναι κείμενο που γράφτηκε το 899, επί βασιλείας του Λέοντος Στ’. Μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την οργάνωση του Βυζαντινού κράτους προς το τέλος του 9ου αιώνα με αρχές 10ου.

Ο τίτλος προέρχεται από τη λέξη κλητόριον η οποία δήλωνε το επίσημο αυτοκρατορικό γεύμα και από το ρήμα κλητορεύω που είχε δύο σημασίες: αφενός προσκαλώ στο γεύμα και αφετέρου παρουσιάζω τους προσκεκλημένους στο γεύμα. Οπότε κλητορολόγιον ήταν η λίστα των προσκεκλημένων κατά σειρά σπουδαιότητος και προτεραιότητος.

Το Κλητορολόγιον είχε συνταχθεί με σκοπό να κωδικοποιηθεί η σειρά προσελεύσεως και οι θέσεις των αξιωματούχων στο τραπέζι κατά τη γιορτή των Χριστουγέννων του 899 στο Ιερόν Παλάτιον. Ο συγγραφεύς του Φιλόθεος είχε το αξίωμα του Πρωτοσπαθάριου και η δουλειά του ήταν Ατρικλίνης, που σημαίνει ότι τα καθήκοντά του ήταν ακριβώς το αντικείμενο του Κλητορολογίου: η εθιμοτυπία που αφορούσε την προσέλευση και τις θέσεις στα επίσημα γεύματα της Αυλής.

Σε γενικές γραμμές, η οργάνωση που περιγράφεται ίσχυσε μέχρι τον 11ο αιώνα. Η δομή της γραφειοκρατίας και τα αξιώματα άλλαξαν σημαντικά μετά τις σοβαρές αλλαγές που επέφεραν οι Κομνηνοί αρχίζοντας με τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό μετά το 1081.

Η συνοπτική ιεραρχία των αξιωμάτων με βάση το Κλητορολόγιον και το De Ceremonis του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου δίδεται στην αντίστοιχη σελίδα για τα αξιώματα της περιόδου. Στην παρούσα σελίδα και στους παρακάτω πίνακες επιχειρείται μια πιο αναλυτική παρουσίαση των αξιωμάτων, ακολουθώντας την ορθογραφία και την ιδιότυπη κατηγοριοποίηση του αρχικού κειμένου του Κλητορολογίου. Επίσης υιοθετούνται διορθώσεις που έγιναν από τον μελετητή John B. Bury που πρώτος παρουσίασε το Κλητορολόγιον στην έκδοση The Imperial Administrative System of the Ninth Century - With a Revised Text of the Kletorologion of Philotheos, London, 1911.

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για τα καθήκοντα και την ιεράρχηση, ιδιαίτερα για τα «μεσαία στελέχη».

Σύμφωνα με το Κλητορολόγιον υπήρχαν δύο είδη αξιωμάτων:

  1. αι δια βραβείων αξίαι που αντιστοιχούν σε αυτό που λέμε τιμητικά αξιώματα και τίτλους ευγενείας
  2. αι δια λόγου αξίαι που αφορούν αξιώματα που αντιστοιχούν σε ανώτερες κρατικές θέσεις, τα λεγόμενα Οφφίκια.

Το Κλητορολόγιον ομαδοποιεί και παρουσιάζει τα Βυζαντινά αξιώματα της εποχής εκείνης στις ακόλουθες 5 κατηγορίες:

Α.Τιμητικά αξιώματα – Δια Βραβείων Αξίαι
Β.Ανώτατα κρατικά αξιώματα – Δια Λόγου Αξίαι
Γ.Κατώτερα κρατικά αξιώματα
Δ.Τιμητικά αξιώματα για ευνούχους
Ε.Κρατικά αξιώματα για ευνούχους

Όπως βλέπουμε, οι 2 από τις κατηγορίες αξιωμάτων προορίζονταν αποκλειστικά για Ευνούχους.


Α.   Τιμητικά Αξιώματα – Δια Βραβείων Αξίαι

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει 18 βαθμίδες ιεραρχίας και 19 αξιώματα (τα δύο τελευταία είναι στην ίδια βαθμίδα). Παρουσιάζονται εδώ από τα ψηλότερα στα χαμηλότερα, αντίστροφα από τη σειρά που παρουσιάζονται στο Κλητορολόγιον.

1Καίσαρ
 Αφορούσε τον διάδοχο ή στενό συγγενή του αυτοκράτορα. Αυτός και ο Νωβελήσιμος ήταν οι μόνοι που είχαν σαν διακριτικό κορώνα (όπως ο αυτοκράτωρ) αλλά χωρίς τον προεξέχοντα σταυρό.
Υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις που απονεμήθηκε σε ξένους ηγεμόνες, όπως στον Βούλγαρο χάνο Τέρβελ το 705.
2Νωβελήσιμος
 Από το nobelissimus (=ευγενέστατος). Δινόταν σε μέλη της βασιλικής οικογενείας, αλλά όχι στον διάδοχο ο οποίος ήταν συνήθως Συναυτοκράτωρ ή Καίσαρ.
Και εδώ υπήρξαν περιπτώσεις που απονεμήθηκε σε επιφανείς ξένους όπως στον Νορμανδό Ροβέρτο Γυισκάρδο ή στον Τούρκο εμίρη της Σμύρνης Τζαχάρ.
3Κουροπαλάτης
 Από το cura palati (=φροντίδα παλατιού). Συνήθως ήταν το πιο ισχυρό αυλικό αξίωμα με πραγματικές εξουσίες (και αυτό επειδή ο τίτλος κατά κανόνα συνοδευόταν από ανώτατα κρατικά αξιώματα με εκτελεστικά καθήκοντα). Υπήρχε σε αυτό το επίπεδο από τον 6ο μέχρι τον 11ο αιώνα. Τον τίτλο κατείχε μόνο ένα πρόσωπο. Στο τέλος του 11ου αι. απονεμήθηκε ευρύτερα και έχασε κατά πολύ την αξία του. Συνέχισε να υπάρχει και μετά τον 13ο αιώνα, αρκετά υποβαθμισμένο.
4Ζωστή Πατρικία
 Γυναικείος τίτλος πατρικίας που δινόταν αυτοδικαίως (δηλαδή όχι λόγω πατρικίου συζύγου). Υπήρχε από το 830 έως τον 11ο αιώνα. Φαίνεται πως τυπικά ήταν η επικεφαλής της γυναικείας αυλής (το σέκρετον των γυναικών) και η πρώτη Κυρία επί των Τιμών της Αυτοκράτειρας (και, συχνά, στενή συγγενής της).
Τους 3 αιώνες που υπήρχε το αξίωμα, φαίνεται πως ανά πάσα στιγμή υπήρχε μία Ζωστή Πατρικία, αλλά μόνο μία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ο τίτλος δόθηκε και σε ξένες πριγκίπισσες.
5Μάγιστρος  ή   Μαΐστωρ
 Από τον ρωμαϊκό magister. Ήταν ο παλιός Μάγιστρος Οφφικίων. Το αξίωμα υπήρχε από την αρχή του Βυζαντίου και επέζησε υποβαθμιζόμενο. Τον 7ο αι. υπήρχε μόνο ένας μάγιστρος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Συγκλήτου. Αργότερα προστέθηκε και δεύτερος και μετά περισσότεροι. Τον 9ο αι. υπήρχαν δύο Μάγιστροι και ο ένας ήταν ανεπίσημα ο Πρωτομάγιστρος. Είχαν κάποια καθήκοντα εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Υποτίθεται ότι ήταν από τους αξιωματούχους (μαζί με τον Έπαρχο Πόλεως) που αντικαθιστούσαν τον βασιλέα όταν έλειπε από την πρωτεύουσα.
Μάγιστροι υπήρχαν μέχρι τον 12 αιώνα, οπότε καταργήθηκαν από τον Μανουήλ Κομνηνό.
6Ανθύπατος
 Κατά τη η Ρωμαϊκή περίοδο ο τίτλος του ανθύπατου (proconsul) προοριζόταν για Κυβερνήτες περιφερειών που είχαν διατελέσει ύπατοι της Ρώμης. Στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο ήταν διοικητές κάποιων σημαντικών επαρχιών. Στην εποχή του Κλητορολογίου ήταν καθαρά τιμητικός τίτλος και συνήθως απενέμετο για να τιμηθεί κάποια διακεκριμένη προσωπικότητα.
Φαίνεται πως κατά κάποιο τρόπο υπήρξε εξέλιξη και του παλιού τίτλου του Πατρικίου, καθώς συνήθως ο τίτλος δεν αναφέρεται σκέτα «ανθύπατος» αλλά «ανθύπατος και πατρίκιος» ενώ γίνεται λόγος και για ανθυπατοπατρικίους.
7Πατρίκιος
 Από το λατινικό patricius. Οι πατρίκιοι ήταν η τάξη των ευγενών της Αρχαίας Ρώμης, Ο τίτλος εισήχθη στο Βυζάντιο από τον Μέγα Κωνσταντίνο με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, όπου στην αρχή ήταν το ανώτατο τιμητικό αξίωμα και το κατείχαν λίγοι και εκλεκτοί. Από την εποχή του Ιουστινιανού, όταν όλοι οι ιλλούστριοι συγκλητικοί πήραν τον τίτλο του Πατρικίου, υποβαθμίστηκε. Την εποχή του Ιουστινιανού Β’ συναντούμε και τον τίτλο Πρωτοπατρίκιος (ίσως υπήρξαν κι άλλοι).
Το αξίωμα του Πατρικίου υπήρχε μέχρι τον 11o αιώνα.
8Πρωτοσπαθάριος
 Οι Σπαθάριοι ήταν οι φέροντες σπάθη και έτσι αποκαλούσαν κάποιοι εποχή τους σωματοφύλακες του αυτοκράτορα. Προφανώς ο Πρωτοσπαθάριος ήταν ο επικεφαλής των Σπαθαρίων αλλά κατά τη Μεσοβυζαντινή περίοδο ήταν καθαρά τίτλος ευγενείας και, αν είχε οφφίκιο, δεν είχε σχέση με διοίκηση Σπαθαρίων. Ο τίτλος ήταν συχνά ελάχιστη προϋπόθεση για ανώτερα κρατικά αξιώματα.
Το αξίωμα πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 7ου αιώνα και διατηρήθηκε, με την ίδια πάνω-κάτω αξία, μέχρι το τέλος του Βυζαντίου.
9Δισύπατος
 Ο τίτλος σημαίνει δυο φορές Ύπατος. Εμφανίστηκε μετά τον 8ο αιώνα. Δεν φαίνεται να υπήρξε πολύ διαδεδομένο αξίωμα σε σχέση με τα άλλα αυτής της λίστας, επέζησε όμως για αρκετούς αιώνες, τουλάχιστον μέχρι τον 12ο.
10Σπαθαροκανδιδάτος
 Συνδυασμός σπαθαρίου (σωματοφύλακα) και κανδιδάτου. Οι κανδιδάτοι ήταν σε παλιότερη εποχή οι επίλεκτοι σπαθάριοι.
Ο τίτλος υπήρχε από τον 7ο μέχρι τον 11ο αιώνα
11Σπαθάριος
 Αρχικά οι Σπαθάριοι ήταν μέλη μονάδας σωματοφυλακής του βασιλιά (οπλισμένοι με σπάθη). Ο τίτλος ήταν πολύ πιο σημαντικός τον 7ο/8ο αιώνα. Βαθμιαία υποβαθμίστηκε και τον 11ο αιώνα ήταν σχετικά ασήμαντος. Έφεραν ως διακριτικό σπαθί με ασημένια λαβή.
12Ύπατος
 Εις ανάμνησιν του ανώτατου Ρωμαϊκού αξιώματος του Υπάτου (Consul). Ύπατοι υπήρχαν και την Πρωτοβυζαντινή εποχή και ήταν συνήθως ένας από τους τίτλους που έπαιρνε ο ίδιος ο αυτοκράτορας. Το αξίωμα του Υπάτου υποβαθμίστηκε από τον Ιουστινιανό και καταργήθηκε από βασιλικός τίτλος από τον Λέοντα Στ΄. Στη συνέχεια διατηρήθηκε σαν αξίωμα, που κατά περιόδους συνοδευόταν και από κάποιο οφφίκιο.
Το αξίωμα επέζησε χαμηλά στην ιεραρχία μέχρι τον 12ο αιώνα.
13Στράτωρ
 Αρχικά ήταν ο ιπποκόμος του βασιλιά που κατέληξε να είναι αυλικός τίτλος. Στους επόμενους αιώνες εξελίχθηκε σε Πρωτοστράτωρ που την Παλαιολόγειο εποχή ήταν ένα από τα ανώτατα κρατικά αξιώματα.
14Κανδιδάτος
 Από το candidus=άσπρος. Οι Κανδιδάτοι αρχικά ήταν επίλεκτη μονάδα σωματοφυλακής αποτελούμενη από 300 φρουρούς με μεγαλοπρεπές παράστημα που φορούσαν άσπρο χιτώνα.
15Βασιλικός Μανδάτωρ
 Από το mandator=αγγελιοφόρος. Υπήρχε και ομώνυμο οφφίκιο, άσχετο με τον συγκεκριμένο τίτλο ευγενείας. Οι μανδάτορες γενικά ήταν έμπιστοι που μετέφεραν μηνύματα του βασιλιά και άλλων αξιωματούχων. Αλλά εδώ είναι ένας χαμηλόβαθμος τίτλος ευγενείας.
16Βεστήτωρ
 Από το vestiarium=βεστιάριον=ρουχισμός. Αρχικά ο Βεστήτωρ ήταν ο υπεύθυνος της βασιλικής γκαρνταρόμπας. Οι Βεστήτορες μαζί με τους Σιλεντάριους ήταν υπό την εποπτεία του Επί της Καταστάσεως (Τελετάρχη). Πολύ πιθανόν, αν και τιμητικό αξίωμα, οι βεστήτορες (και οι σιλεντάριοι) να ήταν υπηρέτες του αυτοκράτορα. Πάντως είναι γνωστό πως και κάποια στελέχη της διοίκησης στην επαρχία με άσχετα καθήκοντα είχαν αυτόν τον τίτλο ευγενείας (οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν είχαν καμία πλέον σχέση με ρουχισμό).
Το αξίωμα του Βεστήτορος υπήρχε μέχρι τον 10ο αιώνα.
17Σιλεντιάριος
 Από το silentium=ησυχία. Κατά την Πρωτοβυζαντινή περίοδο οι σιλεντιάριοι ήταν αυλικοί υπάλληλοι υπαγόμενοι στον Πραιπόζιτο και επιφορτισμένοι με την επιβολή της τάξης και της εθιμοτυπίας κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του βασιλέα. O αριθμός τους έφτανε τους 30 και ήταν χωρισμένοι σε ομάδες με επικεφαλής τον Δεκουρίωνα. Η συνεχής επαφή με τον αυτοκράτορα και άλλους υψηλά ιστάμενους τους έδωσε κύρος και κάποια στιγμή έγινε αυλικό αξίωμα. Μετά τον 6ο αιώνα τα καθήκοντά τους ήταν μόνο εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Τελευταία αναφορά για σιλεντιάριους έχουμε τον 10ο αιώνα. Φαίνεται πως το αξίωμα τον 11ο ή, το αργότερο, τον 12ο αιώνα έπαψε να υπάρχει.
18Αποεπάρχων ή, για την ακρίβεια, Από Επάρχων
 Το σκεπτικό του τίτλου, που πρωτοεμφανίστηκε επί Ιουστινιανού, ήταν ότι ο κάτοχος του τίτλου ήταν ο Έπαρχος μιας εικονικής, τρόπον τινά, Επαρχότητας (ονοραρίαν εκάλουν-τιμητική την έλεγαν). Ο τίτλος τον 6ο και 7ο αιώνα ήταν πολύ σημαντικός και μάλιστα τον έφεραν πρώην πραγματικοί Έπαρχοι Πραιτωρίων. Τον 8ο αιώνα όμως υποβαθμίστηκε στην τελευταία θέση των τιμητικών αξιωμάτων και αργότερα (μάλλον από τον 10ο αιώνα) έπαψε να χρησιμοποιείται.
18Στρατηλάτης
 Τίτλος που δεν είχε σχέση με στρατιωτικά καθήκοντα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο «στρατηλάτης» με την έννοια του «στρατάρχη».
Η έννοια της στρατηλασίας συνδέεται με την έννοια της αποεπαρχότητος ως προς το ότι αμφότερες παραπέμπουν σε ανώτατα αξιώματα στη διοίκηση τους στρατού και των επαρχιών αντίστοιχα, αλλά χωρίς καμιά πραγματική σχέση με αυτές τις διοικήσεις. Προφανώς, όταν θεσπίστηκαν οι θέσεις, τον 6ο αιώνα επί Ιουστινιανού, τους δόθηκε μεγαλεπήβολη ονομασία με την πρόθεση να γίνουν ανώτατα τιμητικά αξιώματα, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν έτσι.
Την εποχή του Κλητορολογίου τόσο ο Αποεπάρχων όσο και ο Στρατηλάτης ήταν υπό εξαφάνισιν και ίσως να μην υπήρχε από τότε αξιωματούχος με αυτούς τους τίτλους. Δηλαδή ίσως ο Φιλόθεος τους συμπεριέλαβε για ιστορικούς και μόνο λόγους, γι’ αυτό είναι μαζί στην τελευταία θέση.

Από τις παραπάνω αξίες, σύμφωνα με τη διατύπωση του Κλητορολογίου: «αι μεν πέντε αξίαι τη συγκλήτω αρμόζονται, οίον η από επάρχων, η των σιλεντιαρίων, η των βεστητόρων, η των υπάτων και δισυπάτων. αι δε λοιπαί πάσαι εν τοις βασιλικοίς κατατάττονται κώδιξιν». «Αι λοιπαί πάσαι αξίαι »που χαρακτηρίζονται βασιλικαί είναι οι πιο ανώτερες αξίες. Άλλοι χαρακτηρισμοί των βασιλικών είναι αξίαι προελευσιμαίοι, επειδή έχουν το προνόμιο να συνοδεύουν τον Βασιλέα σε Προελεύσεις (εορταστικές πομπές κ.λπ.) και επίσης Άρχοντες του Λαυσιακού, επειδή το μέγαρο στο οποίο συγκεντρώνονταν ήταν το ΛαυσιακόνΛαυσείον).

Επίσης εδώ να σημειώσουμε ότι μόνο έξι αξιωματούχοι κάθονταν στο τραπέζι των βασιλέων (εν τη αποκοπτή τραπέζη συνεστιώνται τοις βασιλεύσιν): ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Καίσαρ, ο Νωβελίσιμος, ο Κουροπαλάτης, ο Βασιλεοπάτωρ και η Ζωστή Πατρικία. (Αυτή η σειρά ίσχυε το 899. Σίγουρα, θα άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι.)




βυζαντινή αυλή

Β.   Ανώτερα Κρατικά Αξιώματα – Δια Λόγου Αξίαι

Οι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι χωρίζονται στο Κλητορολόγιον σε 7 τάξεις:
I)   Στρατηγοί,
II)  Δομέστικοι,
III) Κριταί,
IV) Σεκρετικοί,
V)  Δημοκράται,
VI) Στρατάρχαι,
VII) Αξίαι Ειδικαί

Οι υφιστάμενοί τους χωρίζονται σε 3 τάξεις, ανάλογα με το οφφίκιον του προϊσταμένου τους:
α) ταγματικοί (υφιστάμενοι τάξεως ΙΙ-Δομεστίκων), β) θεματικοί (υφιστ.τάξεως Ι-Στρατηγών Θεμάτων), γ) συγκλητικοί (υφιστ. τάξεων ΙΙ—VII))

I.    Στρατηγοί

Οι Στρατηγοί ήταν οι κυβερνήτες των Θεμάτων. Τα Θέματα (διοικ. περιφέρειες) είχαν δημιουργηθεί τον 7ο αιώνα από τον Κώνστα Β’ (641-668). O αριθμός των Θεμάτων άλλαζε συχνά. Στο τέλος του 9ου αι. υπήρχαν 26 Θέματα εκ των οποίων 25 ήταν στρατηγεσίες διοικούμενες από στρατηγό, ενώ το Θέμα Οψικίου είχε κυβερνήτη τον Κόμη Οψικίου. Θεματικός στρατηγός θεωρείτο (αν και δεν ήταν ακριβώς) και ο “από εκ προσώπου”.
Ι. 1Στρατηγός
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής Θέματος.
Υπήρχαν 25 στρατηγοί. Ο πρώτος τη τάξει ήταν ο Στρατηγός του Ανατολικού ή, αλλιώς, Στρατηγός Εώας.
Υπό τον Στρατηγό:
1ΤουρμάρχηςΔιοικητής Τούρμας ή Θεματικού σώματος στρατού. Υπήρχαν 3 Τουρμάρχαι.
2ΜεράρχηςΔιοικητής Μέρους (Μέρος ή Τούρμα=3 μοίρες). Περιστασιακά ταυτίζεται με τον Τουρμάρχη.
3Κόμης της ΚόρτηςΕπιτελάρχης (ίσως). Μπορεί να ήταν και υπεύθυνος εγκαταστάσεων (κόρτη=σκηνή)
4ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών με οικονομικές αρμοδιότητες.
5Δομέστικος ΘέματοςΜάλλον υπασπιστής του στρατηγού και προσωπικός βοηθός του.
6Δρουγγάριος ή ΜοιράρχηςΔιοικητής Μοίρας (Μοίρα ή Δρούγγος = 2-3 βάνδα)
7Κόμης Βάνδουή ή Δρουγγαροκόμης. Διοικητής Βάνδου (Βάνδον ή Τάγμα=μονάδα 300-400 αντρών)
8Κένταρχος ΣπαθαρίωνΕπικεφαλής της σωματοφυλακής του στρατηγού (μάλλον).
9Κόμης της ΕταιρείαςΕπικεφαλής ξένων μισθοφόρων (μάλλον)
10ΠρωτοκαγκελάριοςΠροϊστάμενος καγκελαρίων. Οι καγκελάριοι είχαν καθήκοντα γραμματέων.
11ΠρωτομανδάτωρΑρχηγός αγγελιοφόρων (μανδάτορες), υπεύθυνος επικοινωνιών.
12ΠρωτοκάραβοςΝαύαρχος (σε Θέματα με ναυτικό)
13ΚένταρχοςΚυβερνήτης Δρόμωνος (σε Θέματα με ναυτικό). Προέλευση λέξης από τον «Εκατόνταρχο».

I. 2Ο Εκ Προσώπου των Θεμάτων
 Εκπρόσωπος του αυτοκράτορα σε Θέμα. Αξίωμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα καθήκοντα.
Πιθανόν ασκούσε προσωρινά καθήκοντα Στρατηγού Θεμάτων σε μεταβατικές περιόδους ή ήταν εντεταλμένος ειδικών αποστολών.
Επίσης δεν είναι γνωστός ο αριθμός αυτών των αξιωματούχων. Μπορεί να ήταν ένας, ίσως περισσότεροι.
Ο εκ προσώπου δεν είχε υφισταμένους

IΙ.    Δομέστικοι

Οι Δομέστικοι ήταν οι διοικητές των Ταγμάτων. Τον Βυζαντινό στρατό αποτελούσαν:
1ον) ο Θεματικός Στρατός, δηλ. οι στρατιωτικές δυνάμεις στις επαρχίες (σε μεγάλο βαθμό έφεδρες), υπαγόμενες στους στρατηγούς των Θεμάτων
2ον) τα Τάγματα που ήταν μονάδες τακτικού στρατού που στάθμευαν γύρω από την Πόλη και υπάγονταν στους Δομέστικους, οι οποίοι παλιά υπάγονταν όλοι στον Μάγιστρο των Οφφικίων, αλλά τον 8ο αιώνα αυτονομήθηκαν και ανήκαν όλοι σε αυτήν τη υψηλή βαθμίδα ιεραρχίας.
ΙΙ.1Δομέστικος των Σχολών
 Διοικητής του εφίππου τάγματος με την επωνυμία «αι Σχολαί», που αρχικά αποτελούνταν από 7 μονάδες (σχολαί) σωματοφυλακής του αυτοκράτορα (εκ του Scholae Palatinae) που αντικατέστησαν τους Πραιτοριανούς επί Μεγ. Κωνσταντίνου. Τον 5ο αιώνα οι σχολάριοι υποβαθμίστηκαν σε διακοσμητικό ρόλο, αλλά τον 8ο αι. επανιδρύθηκαν ως ένα από τα τάγματα τακτικού στρατού.
Διοικητής του τάγματος ήταν ο εν λόγω αξιωματούχος, που –ανεπίσημα από τον 9ο αι. και επίσημα τον 10ο αιώνα– εξελίχτηκε σε αρχηγό όλου του στρατού, οπότε απέκτησε τον τίτλο Μέγας Δομέστικος.
Υφιστάμενοι του Δομέστικου των Σχολών:
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής των Σχολών. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2Κόμης Σχολής Διοικητές μιας εκ των 7 Σχολών. Η Σχολή τον 9ο αι. ισοδυναμεί με Βάνδον (με 50 ή 250 ή 500 άντρες).
3ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
4Δομέστικος Αξιωματικοί υπό τους Κόμητες, επικεφαλής μικρότερης μονάδας
5Πρόξιμοςή Προέξημος. Μάλλον προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών στο τάγμα.
6ΠροτίκτωρΟι protectores ήταν ίσως αξιωματικοί της φρουράς. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς.
7Ευτυχοφόροςή Ευτυχιοφόρος. Μάλλον σημαιοφόρος που έφερε λάβαρα, εικόνες νίκης (ευτύχια) και άλλα σύμβολα.
8ΣκρηπτοφόροςΟι Σκρηπτοφόροι ήταν πιθανόν βαθμοφόροι που επίσης έφεραν σύμβολα.
9ΑξιωματικόςΟι αξιωματικοί πιθανόν είχαν πάνω-κάτω τη σημερινή σημασία.
10Μανδάτωραπό το mandator(=αγγελιοφόρος ή εντεταλμένος). Όρος για χαμηλόβαθμους υπαλλήλους σε όλα τα οφφίκια

ΙΙ.2Δομέστικος των Εξκουβίτων  ή  Εξκούβιτος
 Διοικητής του έφιππου τάγματος με την επωνυμία «Εξκούβιτοι». Οι Εξκουβίτορες ήταν βασιλική φρουρά 300 επιλέκτων που ίδρυσε ο Λέων Γ΄ περί το 460. Στάθμευε μέσα στο παλάτι. Τον 7ο αι, η μονάδα καταργήθηκε, αλλά τον 8ο αι. επανεμφανίστηκε με την ονομασία «Εξκούβιτοι» ως τάγμα ιππικού του τακτικού στρατού. Είχε δύναμη 700 αντρών σε 18 βάνδα.
Υφιστάμενοι του Δομέστικου των Εξκουβίτων:
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής. Υπήρχε ένας για κάθε Τάγμα. Δεν έχει σχέση με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3Σκρίβων Οι Σκρίβονες, γενικά ήταν τάξη αξιωματούχων σε διάφορες διοικήσεις. Εδώ ίσως είχαν θέση διοικητού βάνδου.
4ΠρωτομανδάτωρΜάλλον προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών στο τάγμα
5ΔρακονάριοςΒαθμοφόροι που έφεραν τα σύμβολα της μονάδας. Κατάλοιπο Ρωμαϊκού βαθμού, όταν το σύμβολο ήταν δράκος.
6ΣκευοφόροιΟι Σκευοφόροι ήταν βαθμοφόροι που έφεραν σκεύη, δηλαδή λάβαρα και διάφορα άλλα σύμβολα.
7ΣιγνοφόροιΑντίστοιχοι με τους Σκηπτροφόρους και τους Ευτυχιοφόρους των Σχολών.
8ΣινάτορεςΒαθμοφόροι αντίστοιχοι με τους αξιωματικούς των Σχολών.
9Μανδάτωραπό το mandator (=αγγελιοφόρος ή εντεταλμένος). Όρος για χαμηλόβαθμους υπαλλήλους σε όλα τα οφφίκια

ΙΙ.3Δρουγγάριος του Αριθμού  ή  Δρουγγάριος της Βίγλας
 Διοικητής του έφιππου τάγματος με την επωνυμία «Αριθμοί» ή «Βίγλα». Η παλιότερη αναφορά για το τάγμα υπάρχει από το 791. Δημιουργήθηκε από την Ειρήνη την Αθηναία (780-802) με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τα στρατεύματα των απολεσθέντων (λόγω των Αραβικών κατακτήσεων) Θεμάτων.
Φαίνεται πως ο ρόλος του τάγματος ήταν αμυντικός: περιφρούρηση στρατοπέδων, οπισθοφυλακή, επιτήρηση στενών, φύλαξη αιχμαλώτων. Για ένα διάστημα ήταν η κυρίως ανακτορική φρουρά.
Ο Δρουγγάριος της Βίγλας είχε και κάποιο ρόλο στο τυπικό διεξαγωγής των ιπποδρομιών Το τάγμα καταργήθηκε τον 11ο αιώνα αλλά ο τίτλος παρέμεινε με καθήκοντα ανώτατου δικαστή, και από το 1166 ως Μέγας Δρουγγάριος αντικατέστησε τον Έπαρχο της Πόλεως και προήδρευε σε ένα από τα 4 ανώτατα δικαστήρια.
Υφιστάμενοι του Δρουγγάριου της Βίγλας:
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής. Υπήρχε ένας για κάθε Τάγμα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3Ακόλουθος Προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών στο τάγμα. Τον 11ο αι., «Ακόλουθος» ήταν ο αρχηγός των Βαράγγων.
4ΚόμηςΟι κόμητες ήταν επικεφαλής των Βάνδων του τάγματος
5ΚένταρχοςΟι κένταρχοι ήταν επικεφαλής μονάδων των Βάνδων αναφερόμενοι στους κόμητες
6ΒανδοφόροιΜάλλον αντίστοιχοι των Δρακονάριων (βλ. πιο πάνω)
7ΛαβουρίσιοιΜάλλον αντίστοιχοι των Ευτυχιοφόρων και των Σκευοφόρων (βλ. πιο πάνω)
8ΣημειοφόροιΜάλλον αντίστοιχοι των Αξιωματικών και των Σινατόρων (βλ. πιο πάνω)
9ΔουκινιάτορεςΜάλλον αντίστοιχοι των Αξιωματικών και των Σινατόρων (βλ. πιο πάνω)
10Μανδάτωραπό το mandator(=αγγελιοφόρος ή εντεταλμένος). Όρος για χαμηλόβαθμους υπαλλήλους σε όλα τα οφφίκια
ΛεγετάριοιΒαθμοφόροι των Αριθμών.
Σκουτάριοιαπό το σκουτάριον=ασπίδα, μάλλον ειδικοί φρουροί
Θυρωροί
Διατρέχοντες

ΙΙ.4Δομέστικος των Ικανάτων
 Διοικητής του έφιππου τάγματος με την επωνυμία «Ικανάτοι». Δημιουργήθηκε στις αρχές του 9ου αιώνα από τον Νικηφόρο Α’ Λογοθέτη. Στα μέσα του 10ου αιώνα οι Ικανάτοι ήταν από τις πιο επίλεκτες μονάδες, με δύναμη 456 ανδρών σε 8 βάνδα.
Υφιστάμενοι του Δομέστικου των Ικανάτων:
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής. Υπήρχε ένας για κάθε Τάγμα. Δεν είχε σχέση με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3ΚόμηςΟι κόμητες ήταν επικεφαλής των Βάνδων του τάγματος
4Πρωτομανδάτωρ Προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών στο τάγμα.
5ΚένταρχοςΟι κένταρχοι ήταν επικεφαλής μονάδων των Βάνδων αναφερόμενοι στους κόμητες
6ΒανδοφόροιΜάλλον αντίστοιχοι των Δρακονάριων (βλ. πιο πάνω)
7ΔουκινιάτορεςΜάλλον αντίστοιχοι των Αξιωματικών και των Σινατόρων (βλ. πιο πάνω)
8ΣημειοφόροιΜάλλον αντίστοιχοι των Αξιωματικών και των Σινατόρων (βλ. πιο πάνω)
9Μανδάτωραπό το mandator(=αγγελιοφόρος ή εντεταλμένος). Όρος για χαμηλόβαθμους υπαλλήλους σε όλα τα οφφίκια

ΙΙ.5Δομέστικος των Νουμέρων  ή  Νούμερος
 Διοικητής του τάγματος πεζικού με την επωνυμία «Νούμερα» που δημιουργήθηκε στο τέλος του 7ου αιώνα από τον Ιουστινιανό Β’ τον Ρινότμητο. Πιθανόν να προϋπήρχαν σαν υποομάδα των Εξκουβιτόρων. Οι Νούμεροι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Μεγάλου Παλατίου, τη φρουρά φυλακών και για την προστασία της Κωνσταντινούπολης. Είχαν και αστυνομικού τύπου καθήκοντα.
Υφιστάμενοι του Δομέστικου των Νουμέρων:
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής. Υπήρχε ένας για κάθε Τάγμα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3Τριβούνοςαπό το Ρωμαϊκό tribunus (=χιλιάρχος). Οι τριβούνοι ήταν διοικητές βάνδου όπως οι κόμητες σε άλλα τάγματα.
4Πρωτομανδάτωρ Προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών στο τάγμα.
5ΒικάριοςΕπικεφαλής υποδιαίρεσης Βάνδου, αντίστοιχος του Κένταρχου άλλων ταγμάτων.
6Μανδάτωραπό το mandator(=αγγελιοφόρος ή εντεταλμένος). Όρος για χαμηλόβαθμους υπαλλήλους σε όλα τα οφφίκια
7ΠορτάριοιΘυρωροί. Θυμίζουμε ότι το τάγμα είχε τη φύλαξη κτιρίων και φυλακών.

ΙΙ.6Δομέστικος των Οπτιμάτων ή, παλαιότερα, Κόμης Οψικίου
 Διοικητής του τάγματος πεζικού με την επωνυμία «Οπτιμάτοι» (από το λατ. Optimates=βέλτιστοι). Οι Οπτιμάτοι ήταν αρχικά μονάδα Φοιδεράτων του 6ου αιώνα, μέρος του σώματος του Οψικίου. Τον 9ο αι., μετά από τις στάσεις του 7ου αι., υποβιβάστηκε σε βοηθητικό σώμα εφοδιασμού μεταφορών και δεν ήταν πλέον μάχιμη μονάδα (βασικά, ήταν μουλαράδες). Ο Δομέστικος ήταν συγχρόνως και Στρατηγός Θέματος Οψικίου με έδρα τη Νικομήδεια, και αυτός ίσως είναι ο λόγος που το αξίωμα έχει κάποια αξία ενώ η στρατιωτική μονάδα είναι πλέον ασήμαντη. Η έκταση του Θέματος είχε περικοπεί κατά πολύ τον 9ο αι.
Υφιστάμενοι του Δομέστικου των Οπτιμάτων:
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3ΚόμηςΟι κόμητες ήταν επικεφαλής των Βάνδων.
4ΚένταρχοςΟι κένταρχοι ήταν επικεφαλής μονάδων των Βάνδων αναφερόμενοι στους κόμητες
5ΠρωτοκαγκελάριοςΠροϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών. Εδώ διέφερε από τα άλλα τάγματα επειδή το Οψίκιον ήταν και Θέμα.

ΙΙ.7Κόμης των Τειχέων  ή  Τειχιώτης
 Απαντά και ως Δομέστικος των Τειχέων. Διοικητής του τάγματος «Τειχέων» που ήταν μονάδα του επαγγελματικού στρατού που είχε την ευθύνη της φύλαξης και υπεράσπισης των τειχών της Κωνσταντινούπολης. Σε κάποιες περιόδους οι «Τειχιστές» φαίνεται ότι ήταν ένας από τους λόχους των Νούμερων, με τους οποίους είχαν παρόμοια καθήκοντα.
Υφιστάμενοι του Κόμη των Τειχέων (η οργάνωση ήταν ίδια ακριβώς με αυτήν των Νούμερων):
1ΤοποτηρητήςΥποδιοικητής. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον παλιό Τοποτηρητή-διοικητή επαρχίας
2ΧαρτουλάριοςΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3ΤριβούνοςΚατάλοιπο του Ρωμαϊκού tribunus (=χιλιάρχος). Οι τριβούνοι ήταν επικεφαλής βάνδου.
4Πρωτομανδάτωρ Προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών στο τάγμα.
5ΒικάριοςΕπικεφαλής υποδιαίρεσης Βάνδου, αντίστοιχος του Κένταρχου άλλων ταγμάτων.
6Μανδάτωραπό το mandator(=αγγελιοφόρος ή εντεταλμένος). Όρος για χαμηλόβαθμους υπαλλήλους σε όλα τα οφφίκια
7ΠορτάριοιΘυρωροί. Προφανώς υπεύθυνοι φύλακες στις πύλες των τειχών.

IΙΙ.   Κριταί

Σε αυτήν την ομάδα αξιωμάτων περιλαμβάνονται αξιωματούχοι που είχαν ανώτατη δικαστική εξουσία (μαζί με άλλα καθήκοντα)
ΙΙΙ.1Έπαρχος της Πόλεως
 Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης. Από τα υψηλότερα αξιώματα του Βυζαντίου διαχρονικά. Με αρμοδιότητες δημάρχου, αλλά επιπλέον ανώτατος δικαστικός, υπεύθυνος δημοσίας τάξεως και ασφάλειας, υπεύθυνος εκπαίδευσης κ.λπ. Από τα λίγα αξιώματα απαγορευμένα για
 .
Υφιστάμενοι του Επάρχου της Πόλεως:
1ΣύμπονοςΚάτι σαν Δικηγόρος ή συνήγορος ή νομικός σύμβουλος (consiliarius ) ή σύμβουλος για τις συντεχνίες.Μπορεί να ήταν και εισαγγελέας.
2Λογοθέτης του Πραιτωρίου Δεν είναι γνωστά τα καθήκοντα. Φαίνεται να είναι ομοιόβαθμος και στενός συνεργάτης του Σύμπονου.
3Κριτής ΡεγεώνωνΟι κριτές Ρεγεώνων ήταν δικαστικοί ανά περιοχή, μπορεί και ανά επαρχία.
4Επισκεπτήτης Οι επισκεπτήται ήταν ίσως κάτι σαν επιθεωρητές όπως οι επόπτες. Δεν ξέρουμε ακριβώς.
5ΠρωτοκαγκελλάριοςΥπήρχαν δύο που ήταν επικεφαλής γραμματέων και διοικητικών υπαλλήλων (καγκελλάριων)
6ΚεντυρίωνΜάλλον διοικητής των στρατιωτών (και αστυνομικών) που διέθετε ο Έπαρχος Πόλεως
7ΕπόπτηςΥπήρχαν 4 επόπται (που δεν είναι σαφές τι ακριβώς επόπτευαν)
8ΈξαρχοςΟι έξαρχοι ήταν επικεφαλής κάποιων συντεχνιών (ειδών πολυτελείας, π.χ. μεταξοπράται)
9ΓειτονιάρχηςΥπήρχαν 12 γειτονιάρχαι, υπεύθυνοι για κάθε γειτονιά της Πόλης
10Νομικός Οι νομικοί ή ταβέλλιοι ήταν οι συμβολαιογράφοι της Πόλης
11ΒουλωττήςΟι βουλωτταί έλεγχαν και σφράγιζαν τα ζύγια, τις μεζούρες και τις ζυγαριές.
12ΠροστάτηςΟι Προστάται ήταν επικεφαλής συντεχνιών (π.χ. σαπωνοπράται, χοιρέμποροι, ιχθυοπράται)
13Καγκελάριοςαπό το λατ. cancellarius. Οι καγκελλάριοι ήταν γενικά οι γραφιάδες, οι δημόσιοι υπάλληλοι.
14ΠαραθαλασσίτηςΥπεύθυνος για λιμάνια και ακτές (εδώ χαμηλόβαθμος, αλλά τον 12ο αι. είχε μεγάλη εξουσία)
Λεγατάριος ΠραιτωρίουΥπεύθυνος για την επίβλεψη των ξένων εμπόρων (φαίνεται να ήταν εκτός επίσημης ιεραρχίας)

ΙΙΙ.2Κυαίστωρ  ή  Κοιαίστωρ  ή  Καίστωρ
  Ήταν ο ανώτατος νομικός σύμβουλος του κράτους και του αυτοκράτορα. Ο πόλος της νομοθετικής εξουσίας στο Βυζάντιο. Τον 9ο αιώνα ήταν και πρόεδρος δικαστηρίου που εκδίκαζε υποθέσεις για κληρονομιές και διαθήκες όντας αρμόδιος και για την επικύρωση των διαθηκών.
Το αξίωμα είχε απορροφήσει και αρμοδιότητες ενός άλλου καταργηθέντος αξιώματος, που είχε θεσπιστεί επί Ιουστινιανού, με το παραπλήσιο όνομα Κοιασίτωρ ή Ερευνητής, που είχε αρμοδιότητες για την επιτήρηση των ξένων επισκεπτών στην πόλη, τον έλεγχο των ζητιάνων κλπ.
Ο Κυαίστωρ υπήρχε από την αρχή του Βυζαντίου μέχρι το τέλος, αν και κατά την τελευταία περίοδο είχε γίνει απλά τιμητικό αξίωμα.
Υφιστάμενοι Κυαίστορος:
1ΑντιγραφεύςΥπήρχαν δύο Αντιγραφής (sic) που είχαν θέσεις που μέχρι τον 7ο αιώνα αντιστοιχούσαν στα σκρίνια υπό τον Μάγιστρο των Οφφικίων.
Ο ένας είχε αντικαταστήσει τον υποβαθμισμένο Magister epistolarum και ήταν υπεύθυνος για την επίσημη αλληλογραφία με ξένους και διοικητές επαρχίας, Ήταν επίσης ο δέκτης των αναφορών όλων των υπηρεσιών.
Ο άλλος αντιγραφεύς είχε αντικαταστήσει τον Magister libellorum και χειριζόταν δικαστικές εφέσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες πολιτών.
2Σκρίβας Ήταν «άρχων αρχετύπων συμβολαίων», προφανώς υποθηκοφύλακας ή αρχειοφύλακας.
3ΣκέπτωρΚατάλοιπο των πρακτικογράφων (exceptores) και γραμματέων των ιερών σκρινίων.
4Λιβελίσιος Κατάλοιπο των libellenses των ιερών σκρινίων. Προφανώς βοηθός του αντίστοιχου αντιγραφέως.
5ΠρωτοκαγκελλάριοςΕπικεφαλής γραμματέων και διοικητικών υπαλλήλων (καγκελλαρίων)
6ΚαγκελάριοιΑπό το λατιν. cancellarius. Οι καγκελλάριοι ήταν γενικά οι γραφιάδες, οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΙΙΙ.3Ο επί των Δεήσεων
 Ήταν υπεύθυνος για τα αιτήματα («δεήσεις») των πολιτών προς τον αυτοκράτορα, τα οποία επικύρωνε, προωθούσε (ή απέρριπτε) και πιθανώς έκανε και την εισήγηση στον αυτοκράτορα για την απόφαση επί του αιτήματος. Οι δεήσεις ήταν συνήθως αιτήματα για μείωση φορολογίας, παραχώρηση γαιών και προνομίων, τέτοια.
Είχε στενή συνεργασία με τον αυτοκράτορα. Αν και δικαστικός δεν προήδρευε σε κάποιο δικαστήριο, όμως οι δεήσεις τις οποίες χειριζόταν πρέπει να περιελάμβαναν και εφέσεις σε αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων.
Το αξίωμα ήταν η εξέλιξη του Magister Memoriae της πρωτοβυζαντινής περιόδου που μέχρι τον 7ο αιώνα υπαγόταν στον Μάγιστρο των Οφφικίων.
Άγνωστο τι προσωπικό διέθετε. Πάντως δεν είχε υψηλόβαθμα στελέχη.

IV.   Σεκρετικοί

Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται αξιωματούχοι που ήταν προϊστάμενοι σε μια από τις κρατικές υπηρεσίες που χαρακτηριζόταν Σέκρετον (και παλαιότερα Σήκρητον).
Η λέξη προέρχεται από το λατινικό secretum (=μυστικό) και αρχικά ήταν επιθετικός προσδιορισμός σε φράσεις όπως μυστικό συμβούλιο. Κατέληξε να έχει τη γενική σημασία της γραμματείας ή του διοικητικού συμβουλίου. Ειδικά τα σέκρετα της παρούσης κατηγορίας, που τα διηύθυναν ανώτατοι αξιωματούχοι, ήταν αντίστοιχα των σημερινών υπουργείων. Είχαν τα γραφεία τους μέσα στο Παλάτιον. Στις περισσότερες περιπτώσεις (αλλά όχι σε όλες) είχαν να κάνουν με οικονομική διαχείριση.
IV.1Σακελλάριος
 Επικεφαλής όλων των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους (ο νεοελληνικός αντίστοιχος όρος είναι «τσάρος της οικονομίας»). Την εποχή του Κλητορολογίου ήταν ο ανώτατος μη στρατιωτικός αξιωματούχος του Βυζαντίου, ενώ για ένα διάστημα επί βασιλείας του Μιχαήλ Γ΄ (842-867) ήταν πάνω απ’ όλους, ακόμα και από τους στρατηγούς των Θεμάτων.
Ο τίτλος προέρχεται από τη λέξη σακέλλιον που σημαίνει πουγγί. Η θέση πρωτοεμφανίζεται στις αρχές του 7ου αιώνα ως ο φύλακας του προσωπικού σακελλίου του αυτοκράτορα, αλλά προϋπήρχε τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα ως πιο χαμηλόβαθμος «ταμίας των βασιλικών χρημάτων». Οι εξουσίες του Σακελλάριου έκτοτε διευρύνονταν συνεχώς και για τους επόμενους αιώνες ήταν από τα υψηλότερα αξιώματα στο Βυζάντιο. Τον 12ο αιώνα ο τίτλος έγινε Μέγας Σακελλάριος, αλλά προς τον τέλος του ίδιου αιώνα, το αξίωμα καταργήθηκε.
Άμεσα υφιστάμενοι του Σακελλάριου ήταν χαμηλόβαθμοι νοτάριοι και μανδάτορες. Επιπροσθέτως, επέβλεπε όλα τα άλλα οικονομικά σέκρετα.
ΙV.2Λογοθέτης του Γενικού
 Υπεύθυνος για τους φόρους και τα έσοδα του κράτους. Δεν είχε ευθύνη του θησαυροφυλακίου. Κατά καιρούς είχε ευρύτερες, πρωθυπουργικές εξουσίες. Αντικατέστησε τον comes sacrarum largitionum από το 692 (επί Ιουστινιανού Β’ του Ρινότμητου) ή ίσως νωρίτερα. Η ονομασία προήλθε από τη «Γενική Τράπεζα», την οικονομική υπηρεσία των παλιών Επαρχοτήτων. Τα Λογοθέσια ήταν οι διάφορες υπηρεσίες της κεντρ. Διοίκησης της Μεσοβυζαντινής περιόδου.
Υφιστάμενοι του Λογοθέτη του Γενικού:
1Μέγας ΧαρτουλάριοςΟι Μ. Χαρτουλάριοι του σεκρέτου ήταν διευθυντές διαφόρων κεντρικών οικονομικών υπηρεσιών.
2Χαρτουλάριος των Αρκλών ή Έξω Χαρτουλάριοι του Γενικού. Μάλλον διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών στην επαρχία.
3Επόπτης ΘέματοςΟι Επόπται (δύο ανά επαρχία) είχαν την υψηλή εποπτεία της συλλογής φόρων στις επαρχίες
4Κόμης Υδάτων Υπεύθυνος για τις λειτουργίες των Υδραγωγείων στις επαρχίες
5Οικιστικός ή Κιστικός Ίσως είχε να κάνει με πολεοδομικές άδειες. Δεν ξέρουμε ακριβώς.
6Κουμερκιάριοςπαλιά, comes commerciorum. Τελωνειακοί και εισπράκτορες δασμών εισαγομένων προϊόντων
7Ο της ΚουρατωρίαςΥπεύθυνος για τα έσοδα από τις κρατικές ιδιοκτησίες, ο παλιός «Κόμης Πριβάτων».
8Κόμης της ΛαμίαςΠιθανόν υπεύθυνος για τα ορυχεία και μεταλλουργικές δραστηριότητες
9ΔιοικητήςΟι Διοικηταί (παλ. comes largitionum των Διοικήσεων) ήταν οι κατά τόπους διευθυντές εφορίας.
10Κομεντιανός ή Κομβεντιανός, από το conventus. Δεν έχουμε ιδέα για τα καθήκοντά του.
11ΠρωτοκαγκελλάριοςΠροϊστάμενος των καγκελλαρίων
12ΚαγκελλάριοιΔημόσιοι υπάλληλοι που σε αυτό το Λογοθέσιο είχαν οικονομικά καθήκοντα

ΙV.3Λογοθέτης του Στρατιωτικού
 Υπεύθυνος για τους μισθούς του στρατού και για τις στρατιωτικές δαπάνες γενικά. Ίσως και υπεύθυνος στρατολογίας. Ήταν επικεφαλής του σεκρέτου με την επωνυμία «στρατιωτικόν» που δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα, πριν το 680, αλλά απέκτησε σημαντικό ρόλο τον καιρό της Ειρήνης της Αθηναίας, σε μια εποχή που η Αυλή προσπαθούσε να επανακτήσει τον έλεγχο του στρατού.
Υφιστάμενοι του Λογοθέτη του Στρατιωτικού:
1ΧαρτουλάριοςΟι Χαρτουλάριοι του Στρατιωτικού ήταν διευθυντές κεντρικών στρατιωτικών υπηρεσιών.
2Χαρτουλάριοι Θεμάτων Διαχειριστές στρατιωτικών δαπανών και μισθοδοσίας στις μονάδες των Θεμάτων.
3Χαρτουλάριοι ΤαγμάτωνΔιαχειριστές στρατιωτικών δαπανών και μισθοδοσίας στα Τάγματα του τακτικού στρατού.
4Λεγατάριος Λεγατάριοι υπήρχαν στα γραφεία ορισμένων Ταγμάτων με ασαφή καθήκοντα.
5ΟπτίωνΟι Οπτίονες ήταν αξιωματικοί μισθοδοσίας στις στρατιωτικές μονάδες.
6ΠρωτοκαγκελλάριοςΠροϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών σε στρατιωτικές μονάδες
7ΜανδάτορεςΔημόσιοι υπάλληλοι

ΙV.4Λογοθέτης του Δρόμου
  Ήταν κάτι σαν Υπουργός Πληροφοριών και Εξωτερικών. Υπεύθυνος επικοινωνίας με ξένους, υποδοχής ξένων αντιπροσωπειών και διπλωματικών ενεργειών. Ενημέρωνε τον αυτοκράτορα κάθε πρωί.
Το αξίωμα υπήρχε από τον 8ο αιώνα. Τον 10ο αιώνα έφτασε να είναι το ανώτατο κρατικό αξίωμα. Όταν οι πηγές αναφέρονται αόριστα σε «Λογοθέτη», κατά κανόνα εννοούν τον του Δρόμου.
Υφιστάμενοι του Λογοθέτη του Δρόμου:
1Πρωτονοτάριος του ΔρόμουΒασικά ήταν ο υποδιευθυντής του Λογοθεσίου.
2Χαρτουλάριος του Δρόμου Με ασαφή καθήκοντα που μάλλον είχαν σχέση με διπλωματικές δραστηριότητες.
3ΕπισκεπτήτηςΟι Επισκεπτήται μάλλον επιθεωρούσαν επαρχίες και σύνορα. Πιθανόν να ήταν και απεσταλμένοι στο εξωτερικό.
4Ερμηνευτής Οι Ερμηνευταί ήταν διερμηνείς και μεταφραστές. Συμμετείχαν και σε αποστολές στο εξωτερικό.
5Κουράτωρ του ΑποκρισιαρίουΥπεύθυνος του κτιρίου διαμονής ξένων απεσταλμένων (αποκρισιάριοι) και πρεσβευτών
6ΔιατρέχωνΟι διατρέχοντες ήταν αγγελιοφόροι (cursores) που με τον καιρό απέκτησαν πρόσθετα υπαλληλικά καθήκοντα
7ΜανδάτορεςΔημόσιοι υπάλληλοι
ΒάρβαροςΥπεύθυνος του ανεπίσημου Γραφείου Βαρβάρων (scrinium barbarorum) που επέβλεπε τους αλλοδαπούς στην Πόλη.

ΙV.5Χαρτουλάριος του Σακελλίου
  Υπεύθυνος για τα κρατικά έξοδα. Παλαιότερα αυτή ήταν η δουλειά του Σακελλάριου, πριν αναβαθμιστεί.
Όπως προαναφέρθηκε ο τίτλος προέρχεται από το σακέλλιονσακέλλη) που σημαίνει πουγγί.
Υφιστάμενοι του Χαρτουλάριου του Σακελλίου:
1Νοτάριος Σακέλληςή Βασιλικός νοτάριος σεκρέτου. Διαχειριστής Βασιλικής περιουσίας.
2Πρωτονοτάριος Θέματος Υπεύθυνος Εφοδιασμού και Προμηθειών στα Θέματα.
3ΞενοδόχοςΤίτλος υπεύθυνων ξενώνων που ανήκαν στο κράτος.
4Ζυγοστατής Ελεγκτής νομισμάτων που έμπαιναν στο θησαυροφυλάκιο.
5ΜετρητήςΕλεγκτής μέτρων και σταθμών.
6ΓηροκόμοιΔιευθυντές γηροκομείων
7Χαρτουλάριοι των οίκωνΔιευθυντές ευαγών ιδρυμάτων
8ΠρωτοκαγκελλάριοςΠροϊστάμενος υπαλληλικού προσωπικού
9ΚαγκελλάριοιΔημόσιοι υπάλληλοι
10Δομέστικος της ΘυμέληςΟικον. υπεύθυνος δημοσίων εκδηλώσεων και εορτών (θυμέλη=βωμός & μτγν. σκηνή θεάτρου).

ΙV.6Χαρτουλάριος του Βεστιαρίου
  Το Βεστιάριον, από το λατ. vestiarium, δεν έχει σχέση με ιματισμό ή την γκαρνταρόμπα (sacra vesti) του βασιλιά, υπήρχε άλλος αξιωματούχος γι’ αυτό. Εδώ το Βεστιάριον έχει την έννοια του θησαυροφυλακίου. Το σεκρέτον είχε αρμοδιότητα για την κοπή νομισμάτων, τη διαχείριση δωρεών και τις δαπάνες εξοπλισμών.
Το αξίωμα προϋπήρχε ως υφιστάμενος του παλιού Comes Sacrarum Largitionum (Κόμης Θείων Θησαυρών ή Λαργιτιόνων), κάποιες από τις αρμοδιότητες του οποίου πήγαν στον Λογοθέτη του Γενικού, εκτός από 3 σκρίνια που υπήχθησαν στον Χαρτουλάριο Βεστιαρίου (oi δωρεές, το νομισματοκοπείο και η εξόρυξη χρυσού/αργύρου).
Υφιστάμενοι του Χαρτουλάριου του Βεστιαρίου:
1Νοτάριος Βεστιαρίουή Βασιλικός νοτάριος σεκρέτου. Άγνωστα καθήκοντα.
2Κένταρχος του Βεστιαρίου Άγνωστα καθήκοντα. Ίσως είχε σχέση με τη φρούρηση του βεστιαρίου.
3Λεγατάριος του Βεστιαρίου Άγνωστα καθήκοντα.
4Άρχων της Χαραγής Διευθυντής νομισματοκοπείου
5Εξαρτιστής Άγνωστα καθήκοντα. Ίσως είχε σχέση με εξοπλισμούς ή με μηχανολογικό εξοπλισμό.
6Χαρτουλάριος ΣεκρέτουΔιοικητικός υπάλληλος με άγνωστα καθήκοντα.
7Κουράτωρ Άγνωστα καθήκοντα. Πιθανόν να ήταν υπεύθυνος κτιριακών εγκαταστάσεων.
7Χοσβαήτης Άγνωστα καθήκοντα.
8ΠρωτομανδάτωρΠροϊστάμενος υπαλληλικού προσωπικού (στρατ. τίτλος σε αντίθεση με άλλα σεκρέτα)
9ΜανδάτορεςΔημόσιοι υπάλληλοι

ΙV.7Πρωτοασηκρήτης ή, συχνά, Πρωτοασήκρητις
 Οι Ασηκρήται ήταν υψηλόβαθμοι βασιλικοί νοτάριοι, και ο Πρωτοσηκρήτης ήταν ο προϊστάμενός τους. To αξίωμα, που είχε μεγάλο κύρος, υπήρχε από τον 6ο μέχρι τον 12ο αιώνα. Διαδέχθηκε τον Πριμικήριο των Νοταρίων της Πρωτοβυζαντινής περιόδου. Ο Πρωτοασηκρήτης εξέδιδε τα αυτοκρατορικά Χρυσόβουλλα.
Το 1166 με τη δικαστική μεταρρύθμιση του Μανουήλ Κομνηνού, έγινε επικεφαλής ενός από τα 4 ανώτατα δικαστήρια. Η θέση του ως ανωτάτου δικαστικού διατηρήθηκε και στην αυτοκρατορία της Νίκαιας, δηλαδή μέχρι το τρίτο τέταρτο του 13ου αιώνα.
Υφιστάμενοι του Πρωτοασηκρήτη:
1ΑσηκρήτιςΝοτάριος και εξ απορρήτων (a secretis) γραμματέας της Αυλής.
2Νοτάριος Γενικά οι νοτάριοι ήταν συντάκτες επισήμων και έγκυρων εγγράφων.
3ΔεκανόςΟι δεκανοί ήταν βοηθοί και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Υπήρχαν και σε άλλες υπηρεσίες

ΙV.8Ο επί του Ειδικού ή ο Ειδικός
 Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα καθήκοντα. Είχε σχέση με μεταφορές και εφοδιασμό. Ήταν υπεύθυνος, συν τοις άλλοις, για τα εργοδόσια που ήταν τα κρατικά εργοστάσια (fabricae) όπου κατασκευάζονταν κυρίως όπλα αλλά και άλλα είδη η εμπορία των οποίων ήταν ελεγχόμενη (π.χ. μεταξωτά). Το «ειδικόν» παραπέμπει στο ειδικό ταμείο (με ειδικούς πόρους) σε αντίθεση με το «γενικόν» που ήταν το ταμείο των φόρων υπό τον Λογοθέτη του Γενικού.
Είναι γνωστές περιπτώσεις που ο Ειδικός φροντίζει για τον εξοπλισμό της Αυλής και του στρατού με όπλα, είδη ρουχισμού, παπούτσια, σανό για τα ζώα και άλλα είδη, αλλά δεν είναι σαφές αν ο εφοδιασμός ήταν αυτή καθαυτή η δουλειά του ή απλά τον χρηματοδοτούσε από το ειδικόν ταμείον.
Υφιστάμενοι του επί του Ειδικού:
1Βασιλικός Νοτάριος ΕιδικούΝοτάριος του σεκρέτου.
2Άρχων Εργοδοσίων Επικεφαλής κρατικών εργοστασίων.
3Εβδομάριος του ΕιδικούΆγνωστα καθήκοντα.
4Μειζότερος ΕργοδοσίωνΕπικεφαλής κρατικών εργοστασίων.

ΙV.9Μέγας Κουράτωρ
 Από το λατινικό curator (=επίτροπος). Προϊστάμενος σεκρέτου με την επωνυμία μέγα κουρατωρίκιον. Ήταν υπεύθυνος και διαχειριστής των παλατιών και των κτημάτων του αυτοκράτορα (που στην ουσία ήταν αυτό που λέμε σήμερα Δημόσια Περιουσία). Το οφφίκιο είχε εξελιχθεί από το divinae domus (θεία οικία), υπηρεσία που είχε καθιερωθεί επί Ιουστινιανού με επικεφαλής των Κόμη των θείων οικιών που ήταν υφιστάμενος του Κόμη Πριβάτων.
Ο Μέγας Κουράτωρ είχε το χαρακτηρισμό «Μέγας» για να ξεχωρίζει από τους υφισταμένους του κουράτωρες. Είχε προφανώς αλληλοεπικαλυπτόμενα καθήκοντα με τον Κουράτωρα Μαγγάνων.
Ο τελευταίος Μ. Κουράτωρ αναφέρεται το 1012. Μέρος του έργου του ανέλαβε ο Έφορος Βασιλικών Κουρατωρειών.
Υφιστάμενοι του Κουράτορος:
1ΠρωτονοτάριοςΠροϊστάμενος των νοτάριων του σεκρέτου.
2Βασιλικοί ΝοτάριοιΝοτάριοι του σεκρέτου.
3Κουράτωρες Παλατίων Κουράτωρες διαφόρων παλατιών και δευτερευουσών βασιλικών κατοικιών.
4Κουράτωρες των ΚτημάτωνΕπιστάτες των βασιλικών κτημάτων. Φαίνεται πως κάθε κτήμα είχε τον δικό του.
5Μειζότερος ΠαλατίουΟ Κουράτωρ του παλατίου του Ελευθερίου (έργο της Ειρήνης της Αθηναίας).
6Ξενοδόχος ΣαγγάρουΥπεύθυνος ξενοδοχείου Σαγγάρου.
7Ξενοδόχος ΠυλώνΥπεύθυνος ξενοδοχείου Πυλών.
8Ξενοδόχος ΝικομηδείαςΥπεύθυνος ξενοδοχείου Νικομηδείας. Οι υπόλοιποι ξενώνες υπάγονταν στο σέκρετο Σακελλίου.
9ΕπισκεπτήταιΕπιθεωρητές ή διαχειριστές παλατιών, κτημάτων και ξενοδοχείων εκ μέρους του Κουράτορος.

ΙV.10Κουράτωρ Μαγγάνων
 Επίτροπος του Οίκου Μαγγάνων που ιδρύθηκε το 858 από τον Βασίλειο Α΄, με την απόσπαση κτημάτων από το Μέγα Κουρατωρίκιον με σκοπό να χρησιμοποιούνται οι πρόσοδοι από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για το αυτοκρατορικό τραπέζι και για προσωπική χρήση του αυτοκράτορα αντί να σπαταλώνται πόροι του δημοσίου. Δηλαδή, η αρχική πρόθεση ήταν να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους πόρους του στέμματος και στους πόρους του δημοσίου.
Από ιστορικές πηγές γίνεται λόγος για τα δύο κουρατωρίκια που είχαν επωμιστεί το βάρος τροφοδοσίας ανακτόρων και κρατικών υπηρεσιών. Είναι πολύ πιθανό να μοιράζονταν μεταξύ τους και μέρος του προσωπικού τους. Ο κουράτωρ Μαγγάνων πάντως δεν είχε υπ’ αυτόν ξενοδόχους.
Η θέση υπήρχε μέχρι τον 11ο αιώνα.
Υφιστάμενοι του Κουράτορος Μαγγάνων:
1ΠρωτονοτάριοςΠροϊστάμενος των νοτάριων του σεκρέτου.
2Βασιλικοί ΝοτάριοιΝοτάριοι του σεκρέτου.
3Κουράτωρες Παλατίων Κουράτωρες διαφόρων παλατιών και δευτερευουσών βασιλικών κατοικιών.
4Κουράτωρες των ΚτημάτωνΕπιστάτες των βασιλικών κτημάτων. Φαίνεται πως κάθε κτήμα είχε τον δικό του.
5ΕπισκεπτήταιΕπιθεωρητές παλατιών, κτημάτων και ξενοδοχείων εκ μέρους του Κουράτορος.

ΙV.11Ορφανοτρόφος
 Διευθυντής του μεγάλου ορφανοτροφείου της Κωνσταντινούπολης. Δεν φαίνεται να είχε άλλα ιδρύματα υπό την εποπτεία του. Ο πιο περιβόητος κάτοχος του αξιώματος υπήρξε ο ευνούχος Ιωάννης ο Ορφανοτρόφος , αδερφός του Μιχαήλ Δ’, ο οποίος στα μέσα του 11ου αιώνα ήταν η πιο ισχυρή προσωπικότητα του Βυζαντίου.
Υφιστάμενοι του Ορφανοτρόφου:
1Χαρτουλάριοι του ΟίκουΔιοικητικοί υπάλληλοι του Ορφανοτροφείου
2Χαρτουλάριοι του ΟσίουΔιοικητικοί υπάλληλοι της νέας πτέρυγας του Ορφανοτροφείου, «όσιος Ζωτικός».
3Αρκάριος Ο επί των οικονομικών του ιδρύματος.
4Κουράτωρες Φροντιστές κτιρίων (υπήρχαν περισσότεροι από ένας).

V.    Δημοκράται

Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται μόνο δύο Δήμαρχοι. Τον αξίωμα του Δημάρχου είχαν οι αρχηγοί των δήμων (φατριών) των Πράσινων και των Βενέτων. Δήμοι ονομάζονταν αρχικά τα αθλητικά σωματεία τα οποία αναλάμβαναν την οργάνωση των αγώνων στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Τα σωματεία αυτά εξελίχθηκαν σε παρατάξεις με φανατικούς οπαδούς, πολιτική δύναμη και επιρροή στη ζωή του Βυζαντίου.
V.1Δήμαρχος Βενέτων
V.2Δήμαρχος Πρασίνων
  Οι Δήμοι του Ιπποδρόμου ήταν 4: οι Λευκοί, οι Ρούσοι (Ερυθροί), οι Βένετοι (Γαλάζιοι) και οι Πράσινοι. Από αυτούς οι δύο τελευταίοι ήταν μακράν οι πιο σημαντικοί και με τους περισσότερους οπαδούς. Οι αρχηγοί των Δήμων ονομάζονταν γενικά Δημοκράτες. Ειδικά οι αρχηγοί των Πράσινων και των Βενέτων και μάλιστα της υποομάδας (μέρους) που ήταν από την Ευρωπαϊκή ακτή (οι πολιτικοί) ήταν ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι με το αξίωμα του Δημάρχου και διορίζονταν από τον αυτοκράτορα.
Υφιστάμενοι των Δημάρχων (κάθε Δήμαρχος είχε τη δική του υπαλληλική οργάνωση):
1Δευτερεύων Υπαρχηγός της φατρίας
2Χαρτουλάριος του ΔήμουΠροϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου
3Ποιητής Συνθέτης τραγουδιών.
4Άρχων ή ΜαΐστωρΆγνωστα καθήκοντα. Ίσως διοργανωτές αγώνων ή αρχηγός της ομάδας που αγωνιζόταν.
5Γειτονιάρχες Ομαδάρχες, επικεφαλής οπαδών ανά γειτονιά της Πόλης.
6ΜελιστήςΣυντονιστής συνθηματολογίας στον Ιππόδρομο
7Νοτάριοι των μερών Γραμματικός του μέρους του Δήμου
8Ηνίοχος ή Φακτιονάριος Οδηγός άρματος («Μικροπανίτης» για τους άλλους Δήμους)
9Τα Πρωτεία Δεν γνωρίζουμε τα καθήκοντα.
10ΔημώταιΑπλά μέλη του Δήμου.

VΙ.   Στρατάρχαι

Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται διάφοροι ανώτατοι στρατιωτικοί που δεν ανήκαν ούτε στον Θεματικό στρατό ούτε στα Τάγματα του τακτικού στρατού. H λέξη στρατάρχης πήρε τη σημερινή της, πάνω-κάτω ,σημασία του υπέρτατου στρατιωτικού βαθμού, αργότερα, προς το τέλος του 11ου αιώνα, όταν άρχισε να απονέμεται σαν άτυπος τιμητικός τίτλος σε διακριθέντες στρατιωτικούς. Οπότε σε αυτήν την κατάταξη το «στρατάρχαι» απλά σημαίνει ανώτεροι στρατιωτικοί.
VΙ.1Εταιρειάρχης ή Μέγας Εταιρειάρχης
 Διοικητής στρατιωτικής μονάδας με την επωνυμία βασιλική εταιρεία την οποία αποτελούσαν ξένοι μισθοφόροι και η οποία είχε το ρόλο σωματοφυλακής του αυτοκράτορα.
Το αξίωμα δημιουργήθηκε επί βασιλείας του Μιχαήλ Γ’ (842-867), αλλά μισθοφορική μονάδα «εταιρεία» ή «ετερία» προϋπήρχε και ήταν εξέλιξη των φοιδεράτων της Πρωτοβυζαντινής περιόδου. Το όνομα αυτό καθαυτό προέρχεται από τους Εταίρους, τους επίλεκτους ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Την εταιρεία αποτελούσαν μικρότερες μονάδες. Οι ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για Μέση Εταιρεία και Μεγάλη Εταιρεία, ενώ ίσως υπήρχε και Μικρά Εταιρεία. Στην Εταιρεία ήταν προσαρτημένες και διάφορες μικρές ομάδες μισθοφόρων κατά εθνικότητα, όπως Φαργάνων και Χαζάρων.
Από τους πιο γνωστούς Εταιρειάρχες υπήρξε ο Ρωμανός Λεκαπηνός που είχε το αξίωμα πριν γίνει Βασιλεοπάτωρ (ως πεθερός του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου) και αργότερα αυτοκράτωρ (920-944). Μετά τα μέσα του 10ου αιώνα, το αξίωμα φαίνεται πως υποβαθμίστηκε. Τον 11ο αιώνα την αντίστοιχη θέση είχε ο «Ακόλουθος», αρχηγός της Βαραγγικής Φρουράς.
Υφιστάμενοι του Εταιρειάρχη (στο περίπου, γιατί δεν είναι ακριβώς γνωστή η οργάνωση):
1Άρχοντες Αξιωματικοί της εταιρείας
2Εβδομάριοι ή ΠαρεβδομάριοιΒαθμοφόροι της Εταιρείας
3Πρωτομανδάτωρ Επικεφαλής διοικητικών υπηρεσιών.
Μαγκλαβίται Επίλεκτοι άντρες της σωματοφυλακής φέροντες μαστίγιο

VΙ.2Δρουγγάριος του Πλοΐμου ή των Πλωίμων
 Ναύαρχος, διοικητής του στόλου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη. Ο στόλος αυτός γνωστός ως βασιλικοπλόιμον, ήταν ανεξάρτητος από τον Θεματικό στόλο. Πριν από τον Λέοντα Γ’ (717-741) ο Βυζαντινός στόλος ήταν ενιαίος με αρχηγό τον Στρατηγό των Καραβισιάνων. Ο Λέων Γ’ κατάργησε τη θέση και χώρισε τον στόλο.
Ο Δρουγγάριος του Πλοΐμου πρέπει να υπήρχε τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, αλλά ήταν χαμηλόβαθμος μέχρι την αρχή του 10ου αι., οπότε εμφανίζεται ψηλά στην ιεραρχία.
Υφιστάμενοι του Δρουγγάριου του Πλοΐμου (οργάνωση παρόμοια με τους Δομέστικους):
1Τοποτηρητής Υποδιοκητής, επιτελάρχης
2Χαρτουλάριος πλοΐμουΕκπρόσωπος του Λογοθέτη των Στρατιωτικών, υπεύθυνος εφοδιασμού και εξοπλισμού.
3Πρωτομανδάτωρ Επικεφαλής διοικητικών υπηρεσιών.
4ΚόμηςΟι κόμητες ήταν επικεφαλής τακτικών μοιρών του Στόλου
5ΚένταρχοςΟι κένταρχοι ήταν οι πλοίαρχοι των πλοίων του Στόλου
6Κόμης της ΕταιρείαςΕπικεφαλής ομάδας πλοίων με ξένους ναυτικούς (Ρώσους, Βάραγγους κ.ά)
7ΜανδάτορεςΔιοικητικοί υπάλληλοι του Στόλου

VΙ.3Λογοθέτης των Αγελών
 Υπεύθυνος για τον εφοδιασμό του στρατού με άλογα και, δευτερευόντως, με μουλάρια. Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του, που ήταν ζωτικής σημασίας για τον στρατό, ήταν να συντονίζει την εκτροφή των ζώων. Είχε την ευθύνη για τα κρατικά ιπποφορβεία (μιτάτα), τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται ήταν στην Μικρά Ασία. Πρέπει επίσης να επέβλεπε την επίταξη ζώων σε περίοδο πολέμου.
Υφιστάμενοι του Λογοθέτη των Αγελών:
1Πρωτονοτάριος Ασίας Συντονιστής ιπποπαραγωγής και διακίνησης ζωικού κεφαλαίου στην ΒΔ Μ. Ασία
2Πρωτονοτάριος ΦρυγίαςΣυντονιστής ιπποπαραγωγής και διακίνησης ζωικού κεφαλαίου στην ΝΔ Μ. Ασία
3Δοιηκηταί μιτάτων Οι διοικητές ήταν οι διευθυντές των διαφόρων κρατικών ιπποφορβείων
4ΕπισκεπτήτηςΟι επισκεπήται ήταν επιθεωρητές των μιτάτων εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης
5Κόμης ΑγελώνΆγνωστα καθήκοντα

VΙ.4Πρωτοσπαθάριος των Βασιλικών ή Κατεπάνω των Βασιλικών
 Επικεφαλής των ανθρώπων του Βασιλιά. Οι Βασιλικοί Άνθρωποι ήταν αυλικοί κάποιων κατώτερων βαθμίδων (σπαθάριοι, μανδάτορες, κανδιδάτοι κ.λπ.) οι οποίοι περιστοίχιζαν τον βασιλέα ως σωματοφύλακες, αγγελιοφόροι, τιμητική φρουρά σε ακροάσεις και τελετές, κουβαλητές των βασιλικών όπλων και με άλλα παρόμοια καθήκοντα που δείχνουν ότι οι βασιλικοί αυτοί άνθρωποι ήταν συνήθως ένοπλοι. Το να είναι κανείς τέτοιος «Άνθρωπος του Βασιλέως» ήταν από μόνο του ένας άτυπος τιμητικός τίτλος. Προφανώς έπρεπε όλοι αυτοί να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, όπως και ο αρχηγός τους, ο εν λόγω πρωτοσπαθάριος ο οποίος είχε και το πρόσθετο καθήκον να παρουσιάζει ξένους απεσταλμένους στον αυτοκράτορα.
Υφιστάμενοι του Πρωτοσπαθάριου των Βασιλικών:
1Δομέστικος των Βασιλικών Βοηθός, ίσως, του Πρωτοσπαθαρίου των Βασιλικών
2Σπαθάριοι ΒασιλικοίΑξίωμα που ήταν διαφορετικό από το ομώνυμο τιμητικό αξίωμα. Ίσως ήταν φρουροί στο παλάτι.
3Κανδιδάτοι. Ίσως ήταν φρουρά του παλατιού (επιλέγονταν για το παράστημά τους, όπως οι σημερινοί εύζωνες)
4Βασιλικοί ΜανδάτορεςΥπασπιστές, κήρυκες και αγγελιοφόροι.

VΙ.5Κόμης του Σταύλου
 Επικεφαλής των βασιλικών στάβλων. Το αξίωμα υπήρχε, πιο χαμηλόβαθμο, από την αρχή του Βυζαντίου (comes stabuli). Η θέση εξελίχτηκε και ως «Κοντόσταβλος» τους επόμενους αιώνες έγινε ένα από τα ισχυρότερα οφφίκια (χωρίς να έχει σχέση πλέον με στάβλους).
Υφιστάμενοι του Κόμητος των Σταύλων:
1Χαρτουλάριος των ΣταύλωνΟικονομικός διαχειριστής των στάβλων
2ΕπείκτηςΕπιστάτης, εργοδηγός των στάβλων.
3Χαρτουλάριος των Μαλαγίνων Διαχειριστής σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στάβλους, στα Μαλαγίνα
4ΣαφραμεντάριοςΑρμόδιος για το σαμάρωμα και ξεσαμάρωμα των αλόγων.
5Κόμητες ΜαλαγίνωνΥπήρχαν 4 κόμητες με άγνωστα καθήκοντα. Ίσως εκπαιδευτές ίππων.
6Σύντροφοι ΣελλαρίωνΙπποκόμοι, σταβλίτες. Ο αριθμός τους ήταν 40.
7ΚελλάριοςΥπεύθυνος αποθήκης
8ΑποθέτηςΥπεύθυνος αποθήκης

VΙΙ.   Αξίαι Ειδικαί

Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται διάφοροι ανώτατοι αξιωματούχοι οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν σε κάποια από τις άλλες έξι κατηγορίες κρατικών αξιωμάτων.
VΙΙ.1Βασιλεοπάτωρ  ή  Βασιλοπάτωρ
 Η λέξη σημαίνει πατήρ Βασιλέως, αν και αυτοί που απέκτησαν το αξίωμα δεν ήταν πατέρες αλλά πεθεροί βασιλέων. Για ένα μικρό διάστημα ήταν η ανώτατη κρατική θέση στο Βυζάντιο, με πραγματικά μεγάλες εξουσίες.
Μόνο δύο προσωπικότητες πήραν αυτόν τον τίτλο, αμφότεροι πανίσχυροι. Ο πρώτος ήταν το 894 ο Στυλιανός Ζαούτζης (για χάρη του οποίου εφευρέθηκε ο τίτλος), πεθερός του Λέοντος Στ’, και ο δεύτερος ήταν ο Ρωμανός Λεκαπηνός, πεθερός του επόμενου αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ζαούτζης κατά την άσκηση των καθηκόντων του, προτιμούσε τον παρωχημένο τίτλο Μάγιστρος των Οφφικίων, που με αυτόν τον τρόπο αναβίωσε για λίγο (ο τίτλος). Μετά το 920, χρονιά που ο Λεκαπηνός στέφθηκε αυτοκράτορας, δεν υπήρξε άλλος Βασιλεοπάτωρ.

VΙΙ.2Ραίκτωρ  ή  Ρέκτωρ
 Αξίωμα πολύ ψηλά στην ιεραρχία αλλά με ασαφή καθήκοντα. Η πρώτη φορά που αναφέρεται ο τίτλος είναι στο Κλητορολόγιον. Ενδεχομένως τα καθήκοντά του είχαν να κάνουν με τη διεύθυνση του Παλατίου.
Φαίνεται ότι για λίγο, εκεί προς το τέλος του 9ου αιώνα, υπήρξε μια τάση για λανσάρισμα νέων μεγαλόσχημων τίτλων (όπως ραίκτωρ, βασιλοπάτωρ) τα οποία όμως δεν έπιασαν. Μετά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, ο τίτλος σπανίζει, αλλά δεν εξαφανίστηκε. Σίγουρα όμως δεν ήταν πια τόσο υψηλόβαθμος.

VΙΙ.3Σύγκελλος
 Ο Σύγκελλος ήταν πρώτιστα εκκλησιαστικό αξίωμα. Ταυτόχρονα, ήταν και κρατικό, και μάλιστα πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Τα καθήκοντά του δεν είναι ακριβώς γνωστά. Μάλλον ήταν σύμβουλος επί εκκλησιαστικών θεμάτων και σύνδεσμος με το Πατριαρχείο. Παρά την υψηλή του θέση δεν πρέπει να είχε μεγάλη εξουσία ούτε σοβαρά καθήκοντα.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο αυτοκράτορας της εποχής που γράφτηκε το Κλητορολόγιον, ο Λέων Στ’, είχε σοβαρά προβλήματα με την ηγεσία της Εκκλησίας λόγω των τεσσάρων γάμων του, επομένως η προώθηση του άνευ αντικειμένου Σύγκελλου στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας ίσως είχε να κάνει με την προσπάθεια του Λέοντος να εξευμενίσει τους αρχιερείς.
Σημειωτέον ότι πολλοί Σύγκελλοι έγιναν Πατριάρχες.

VΙΙ.4Χαρτουλάριος του Κανικλείου  ή  ο Επί του Κανικλείου  ή  Κανίκλειος
 Ο επί του Κανικλείου ήταν τυπικά υπεύθυνος για τον «βασιλικόν κάλαμον» (=κανίκλειον) και για το βασιλικό μελανοδοχείο με την πορφυρή μελάνη. Ήταν πάντα παρών στην υπογραφή αυτοκρατορικών εγγράφων και μάλλον συμμετείχε και στο τυπικό της προετοιμασίας τους. Σε κάποιες περιπτώσεις υπέγραφε «αντ’ αυτού». Ήταν από τους στενούς συνεργάτες του αυτοκράτορα, αλλά το αξίωμα αυτό καθαυτό δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Πολύ συχνά όμως ο επί του Κανικλείου είχε και κάποιο άλλο υψηλό κρατικό αξίωμα.
Το αξίωμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα και υπήρχε τουλάχιστον μέχρι το 1438, αν και κατά την Παλαιολόγειο περίοδο ήταν τιμητικός τίτλος χωρίς πραγματικά καθήκοντα.

VΙΙ.5Πρωτοστράτωρ
 Ήταν ο επικεφαλής των στρατόρων, δηλ. των ιπποκόμων που βοηθούσαν τον βασιλιά να καβαλικέψει και να ξεπεζέψει. Ουσιαστικά τα καθήκοντά του ήταν ευρύτερα και ήταν κάτι σαν υπασπιστής του βασιλιά. Σε έφιππες πομπές ήταν ακριβώς πίσω του. Τον 9ο/10ο αιώνα ήταν χαμηλόβαθμο αξίωμα, αλλά την εποχή των Παλαιολόγων δεν είχε σχέση με ιπποκόμους και ήταν ένα από τα ανώτατα αξιώματα.
Πρωτοστράτωρ υπήρξε ο Βασίλειος Α’ έχοντας ξεκινήσει από Στράτωρ και μάλιστα σε μια εποχή που οι στράτορες ήταν πραγματικοί ιπποκόμοι και κατώτερο προσωπικό.
Υφιστάμενοι του Πρωτοστράτορος:
1ΣτράτωρΟι στράτωρες του βασιλικού στρατωρικίου (δηλ. οι βασιλικοί ιπποκόμοι) ήταν δύο
2ΑρμοφύλαξΟι αρμοφύλακες είναι αρμόδιοι για το (αρμαμέντο) με τον προσωπικό οπλισμό και την ιππική εξάρτυση του αυτοκράτορα.
3Σταβλοκόμης Υπήρχαν 3, εκ των οποίων ένας λεγόταν σταβλοκόμης της πόλεως.

VΙΙ.6ο Επί της Καταστάσεως
 Τελετάρχης. Υπεύθυνος για τη διοργάνωση και επίβλεψη αυτοκρατορικών τελετών και επίσημων εκδηλώσεων (που λάμβαναν χώρα σχεδόν καθημερινά). Είναι εξέλιξη του comes dispositionum που την πρωτοβυζαντινή περίοδο ήταν ο οργανωτής του καθημερινού προγράμματος του αυτοκράτορα υπαγόμενος στον Μάγιστρο των Οφφικίων.
Το προσωπικό με το οποίο συνεργαζόταν ο Επί της Καταστάσεως ήταν χαμηλόβαθμοι αυλικοί με τιμητικά (και όχι κρατικά) αξιώματα, όπως σιλεντιάριοι (κυρίως), αποεπάρχοντες, βεστήτορες.

VΙΙ.7Δομέστικος των Βασιλικών
 Πιθανότατα είναι ο ίδιος αξιωματούχος που εμφανίζεται ως υφιστάμενος και Νο2 του Πρωτοσπαθάριου των Βασιλικών Ανθρώπων.




Γ.   Κατώτερα Κρατικά Αξιώματα

Δεν θα καταγράψουμε εδώ ξεχωριστά τα κατώτερα κρατικά αξιώματα που παρατίθενται στο Κλητορολόγιον, επειδή αναφέρθηκαν ήδη πιο πάνω ως υφιστάμενοι των ανωτάτων αξιωμάτων.




στέψη αυτοκράτορα

Δ.   Τιμητικά Αξιώματα – Δια Βραβείων Αξίαι– για Ευνούχους

Υπήρχαν 8 τιμητικά αξιώματα για ευνούχους. Τα δύο από αυτά ήταν κοινά με τα αντίστοιχα τιμητικά για βαρβάτους, αλλά πρόκειται για ξεχωριστούς τίτλους. Τα αξιώματα παρατίθενται από τα ανώτερα προς τα κατώτερα (αντίστροφα από τη σειρά στο Κλητορολόγιον του Φιλοθέου).

1Πατρίκιος
 Οι πατρίκιοι ήταν η τάξη των ευγενών της Αρχαίας Ρώμης που είχε περιπέσει σιγά-σιγά σε αχρηστία και επανεισήχθη από τον Μέγα Κωνσταντίνο στο Βυζάντιο με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, όπου στην αρχή ήταν το ανώτατο τιμητικό αξίωμα και το κατείχαν λίγοι και εκλεκτοί. Από την εποχή του Ιουστινιανού, όταν όλοι οι ιλλούστριοι συγκλητικοί πήραν τον τίτλο του Πατρικίου, υποβαθμίστηκε.
Το αξίωμα του Πατρικίου υπήρχε μέχρι τον 11o αιώνα.
2Πραιπόσιτος
 Την πρωτοβυζαντινή περίοδο ήταν ο Αρχιθαλαμηπόλος του παλατιού και επικεφαλής των υπηρεσιών των Ανακτόρων. Τον 5ο και 6ο αιώνα ήταν από τα πιο υψηλά κυβερνητικά αξιώματα. Μετά τον 7ο αι., αντικαταστάθηκαν στα αυλικά τους καθήκοντα από τους παρακοιμώμενους και τους πρωτοβεστιάριους, αλλά η θέση παρέμεινε ψηλά στην ιεραρχία –με εθιμοτυπικό κυρίως ρόλο– τουλάχιστον μέχρι και τον 10ο αιώνα. Κάποιοι πραιπόσιτοι σε αυτή τη Μεσοβυζαντινή περίοδο απέκτησαν παράλληλα και υψηλά κρατικά αξιώματα.
3Πρωτοσπαθάριος
 Το αξίωμα είχε την ίδια ιστορική προέλευση με το αντίστοιχο αξίωμα για βαρβάτους, δηλαδή αρχικά ήταν επικεφαλής σπαθαρίων-σωματοφυλάκων.
4Πριμικήριος
 Ο τίτλος «Πριμικήριος» ήταν ένας γενικής χρήσεως όρος που σήμαινε «πρώτος τη τάξει». Στη συγκεκριμένη ιεραρχική κλίμακα, ο Πριμικήριος είναι η εξέλιξη του δευτερεύοντος οφφικίου primicerius sacri cubiculi (πριμηκήριος ευσεβεστατου κοιτώνος) που υπαγόταν στον παλιό Πραιπόσιτο.
5Οστιάριος
 Ο Οστιάριοι παλιά ήταν οι θυρωροί στην είσοδο των βασιλικών διαμερισμάτων. Από τον 8ο αιώνα είχε γίνει απλά τιμητικό αξίωμα. Για κάποιο λόγο, κάποιοι οστιάριοι που προάγονταν σε Πριμικήριους διατηρούσαν και τους δύο τίτλους και γι’ αυτό συναντάμε και οστιαροπριμικήριους.
6Σπαθαροκουβικουλάριος
 Σπαθάριοι που ήταν ευνούχοι. Το αξίωμα είχε την ίδια ιστορική προέλευση με τους υπόλοιπους Σπαθάριους και μέχρι κάποια εποχή όλοι οι Σπαθάριοι ευνούχοι και μη, ανήκαν στον ίδιο βαθμό, ενώ οι περισσότεροι ευνούχοι Σπαθάριοι ήταν επίσης και κουβικουλάριοι. Αργότερα οι ευνούχοι Σπαθάριοι ξεχώρισαν και έγιναν Σπαθαροκουβικουλάριοι.
7Κουβικουλάριος
 Οι κουβικουλάριος σε παλιές εποχές ήταν υπηρέτες στον βασιλικό κοιτώνα (κουβικούλιον από το λατ. cubiculum=υπνοδωμάτιο). Σε αυτές τις κατώτερες βαθμίδες των ευνούχων, οι κουβικουλάριοι και οι νιψιστάριοι, αν και υποτίθεται ότι ήταν τιμητικοί τίτλοι, μάλλον ασκούσαν πραγματικά τα καθήκοντα που υπονοεί ο τίτλος τους (κάτι που δεν συνέβαινε με τις πιο πάνω βαθμίδες).
8Νιψιστάριος
 Ήταν οι υπηρέτες που κουβαλούσαν τα σκεύη για τη νίψη του αυτοκράτορα και των καλεσμένων του.

Θυμίζουμε ότι οι τίτλοι προήλθαν από παλαιότερα αξιώματα με πραγματικά καθήκοντα, αλλά σε αυτή τη λίστα οι τίτλοι είναι τιμητικοί και δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα που υπονοεί η ονομασία του αξιώματος Τούτου λεχθέντος, κάποια αξιώματα είχαν κάποια εθιμοτυπικά καθήκοντα ή στοιχεία που θύμιζαν τον παλιό οφφίκιο, π.χ. ο Πρωτοσπαθάριος έφερε σπαθί. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι κάτοχοι τιμητικών αξιωμάτων (ευνούχοι και μη) πολύ συχνά αποκτούσαν παράλληλα και υψηλά κρατικά αξιώματα.




Ε.   Κρατικά Αξιώματα – Δια Λόγου Αξίαι– για Ευνούχους

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κρατικές θέσεις που προορίζονταν για ευνούχους. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε καλή πληροφόρηση για τους υφισταμένους τους, πράγμα το οποίο εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι οι κρατικές θέσεις των ευνούχων περιοριζόταν μόνο μέσα στα ανάκτορα όπου η οργάνωση δεν ήταν σταθερή και ξεκάθαρη, και σε μεγάλο βαθμό ήταν προσωποπαγής. Οπότε μια καλά δομημένη κλίμακα ιεραρχίας ήταν στην πράξη δύσκολη.

1Παρακοιμώμενος του Δεσπότου
 Ο Παρακοιμώμενος κοιμόταν σε χώρο απέναντι από τη βασιλική κρεβατοκάμαρα. Ήταν επικεφαλής μιας μικρής ομάδας υπηρετών που λεγόταν κοιτωνίται, οι οποίοι κοιμούνταν κοντά στον αυτοκράτορα για να είναι πάντα διαθέσιμοι. Ο παρακοιμώμενος είχε στενή σχέση με τον αυτοκράτορα. Η σχέση αυτή μπορεί να ξεκινούσε από τότε που ο αυτοκράτορας ήταν παιδί.
Λόγω της εγγύτητας με τον θρόνο και λόγω της μεγάλης δύναμης που μπορούσε να συγκεντρώσει, έπρεπε να είναι ευνούχος για να μην έχει βλέψεις. Τη μοναδική φορά που ο Παρακοιμώμενος δεν ήταν ευνούχος ήταν όταν τη θέση πήρε ο ευνοούμενος του Μιχαήλ Γ’ του Μέθυσου, ο Βασίλειος Α’, ο οποίος στη συνέχεια σκότωσε τον αυτοκράτορα και σφετερίστηκε τον θρόνο.
2Πρωτοβεστιάριος
 Ήταν υπεύθυνος για την γκαρνταρόμπα (βεστιάριον) του αυτοκράτορα. Το αξίωμα ήταν εξέλιξη του comes sacra vestis της Πρωτοβυζαντινής περιόδου, όταν υπαγόταν στον Πραιπόσιτο. Το βεστιάριον δεν είχε μόνο ρούχα, αλλά ήταν κάτι σαν θησαυροφυλάκιο όπου φυλασσόταν και κοσμήματα και εμβλήματα. Επίσης εδώ αποθηκεύονταν τα επίσημα ενδύματα και τα διακριτικά των ανώτατων αξιωματούχων (που τα φορούσαν μόνο στις επίσημες εκδηλώσεις).
Ο Πωτοβεστιάριος πρέπει να είχε πολυπληθές προσωπικό αλλά γνωρίζουμε από τις πηγές μόνο έναν υφιστάμενο, τον Πριμικήριο του Βεστιαρίου.
3Επί της Τραπέζης
 Ο Επί της Τραπέζης ήταν υπεύθυνος για το το φαΐ στο αυτοκρατορικό τραπέζι. Επέβλεπε την οργάνωση την τροφοδοσία, το μαγείρεμα, το σερβίρισμα, τις θέσεις των προσκεκλημένων. Η δουλειά του περιγράφεται με τον γενικό όρο «βασιλική υπουργία».
Μετά τον 7ο αιώνα βρίσκουμε αξιωματούχους με αυτόν τον τίτλο και σε διάφορες άσχετες υψηλές θέσεις, ακόμα και στρατιωτικές.
Υφιστάμενοι του Επί της Τραπέζης (περίπου):
1 Δομέστικος της Υπουργίας Υπεύθυνος προμηθειών (μάλλον)
2 Νοτάριος της ΥπουργίαςΓραφιάς, διοικητικός υπάλληλος
Καστρήσιος Μάλλον υπεύθυνος αποθήκης τροφίμων.
Τερπνός
Κλεινός
4Επί της Τραπέζης της Αυγούστης
 Ήταν ο αντίστοιχος Επί της Τραπέζης για την αυτοκράτειρα. Είχε επιπλέον την ευθύνη για τα κότερα (αγράρια) της αυτοκράτειρας (την αντίστοιχη ευθύνη για τον αυτοκράτορα είχε ο Πρωτοσπαθάριος της Φιάλης).
5Παπίας του Μεγάλου Παλατίου
 Κτιριακός υπεύθυνος στο Μέγα Παλάτιον. Ήταν ο προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών καθαρισμού, φωτισμού, συντήρησης κλπ., και επιπλέον κρατούσε όλα τα κλειδιά των ανακτόρων, κάτι που του έδινε δυσανάλογα μεγάλη ισχύ. Κάθε πρωί άνοιγε τις πόρτες και κάθε βράδυ τις έκλεινε με τελετουργικό τρόπο.
Υφιστάμενοι του Παπία:
ΔιαιτάριοιΥπεύθυνοι καθαριότητας ανά αίθουσα του παλατιού.
ΛουσταίΕίχαν την ευθύνη για τα λουτρά του παλατιού.
Κανδηλάπται Είχαν τη μέριμνα του φωτισμού του παλατιού (ήταν πολλά τα κεριά!)
Καμηνάδες ή Καλδάριοι. Δουλειά τους ήταν η θέρμανση του παλατιού.
Ωρολόγοι Υπεύθυνοι για τις συσκευές μέτρησης χρόνου.
Ζαράβαι Άγνωστα καθήκοντα
6Ο Δεύτερος του Μεγάλου Παλατίου
 Ο Δεύτερος του Μεγάλου Παλατίου ήταν ο Νο 2 και αναπληρωτής του Παπία. Τα δικά του καθήκοντα ρουτίνας ήταν να φροντίζει τον θρόνο και τα βασιλικά καθίσματα όπως επίσης και τις κουρτίνες στα βασιλικά διαμερίσματα.
Υφιστάμενοι του Δεύτερου:
1 Ο επί των ΑλλαξίμωνΑρμόδιος για τα επίσημα ενδύματα του αυτοκράτορα
2 Βεστήτορες Αυτοί που έντυναν τον αυτοκράτορα στις επίσημες εκδηλώσεις.
Ο επί των Αξιωμάτων Οι φύλακες των τελετουργικών ενδυμασιών και των διακριτικών των αξιωματούχων.
Διαιτάριοι Υπεύθυνοι καθαριότητας ανά αίθουσα του παλατιού.
7Πιγκέρνης του Δεσπότου
 Ο οινοχόος του αυτοκράτορα, υπεύθυνος για την προμήθεια και το σερβίρισμα του κρασιού. Τα καθήκοντά του αργότερα διευρύνθηκαν εντός και εκτός Παλατίου, και την Υστεροβυζαντινή περίοδο ήταν από τα υψηλότερα κυβερνητικά αξιώματα.
8Πιγκέρνης της Αυγούστης
 Οινοχόος της αυτοκράτειρας με καθήκοντα παρόμοια με αυτά του Πιγκέρνη του Δεσπότου.
9Παπίας της Μανναύρας
 Η Μαγναύρα ήταν τμήμα του συγκροτήματος του Μεγάλου Παλατίου που από τον 9ο αιώνα στέγαζε το Πανδιδακτήριον και είχε τον δικό του Παπία (υπεύθυνο κτιρίου).
10Παπίας της Δάφνης
 Δάφνη λεγόταν το παλιότερο τμήμα του συγκροτήματος του Μεγάλου Παλατίου και είχε τον δικό του Παπία (υπεύθυνο κτιρίου).



justinian




Μανώλης Παπαθανασίου, Μάρτιος 2020