Εισαγωγικό Σημείωμα
thyreos

Βυζαντινον Χρονικον

Αγιασοφιά
Σχετικα με το Βυζαντινον Χρονικον
●  Σκοπός

Το Βυζαντινόν Χρονικόν ( byzantium.gr), είναι ένας σύντομος οδηγός για το Βυζάντιο.

Ο ιστότοπος δεν έχει να κάνει με την ιστορία του Βυζαντίου, γενικά. Το κέντρο βάρους είναι στη σελίδα με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες παρουσιάζοντας με συνοπτικό τρόπο διάφορες πληροφορίες γύρω από τη ζωή, τη βασιλεία και τα πεπραγμένα τους.
Συν τω χρόνω προστίθενται παρουσιάσεις και για άλλες πτυχές της Βυζαντινής ιστορίας όπως για τις Μάχες και, πρόσφατα, εν μέσω καραντίνας κoρονοϊού, για τα Αξιώματα.

●  Βυζάντιο

Οι όροι "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" και "Βυζάντιο" αναφέρονται στη Ελληνόφωνη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους, με επίκεντρο την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.

Οι λέξεις αυτές προέρχεται από την αρχική ελληνική ονομασία της Κωνσταντινούπολης Βυζάντιον. Η ονομασία είναι αρχαία, αλλά οι ίδιοι οι Βυζαντινοί ποτέ δεν χρησιμοποίησαν τους όρους «Βυζαντινός» και «Βυζάντιο», τουλάχιστον όχι με τη σημασία που έχουν σήμερα.
Ο όρος «Βυζαντινός» επινοήθηκε το 1557, έναν αιώνα περίπου μετά την Άλωση, από τον Γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ, που τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στο έργο του Corpus Historiae Byzantinae, με σκοπό να κάνει διάκριση ανάμεσα στην αρχαία Ρωμαϊκή ιστορία και τη μεσαιωνική Ελληνική ιστορία.

●  Η Βυζαντινή Εποχή

Το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επήλθε την 29η Μαΐου 1453.
Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση.

Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο, είναι πότε ακριβώς άρχισε η Βυζαντινή περίοδος. Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία.
Συνήθως η ιστορία του Βυζαντίου ξεκινά με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, που είναι βασικά Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Κάποιες πηγές τοποθετούν την έναρξη στη βασιλεία του Μεγάλου Θεοδοσίου (379-395) με το θρίαμβο του Χριστιανισμού, ή με το διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική και Δυτική, μετά το θάνατό του. Άλλοι τη βλέπουν ακόμα πιο αργά, όταν ο τελευταίος Αύγουστος της Δύσης, ο Ρωμύλος Αυγουστύλος, αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφήνοντας έτσι τον μονάρχη της Ελληνικής Ανατολής μοναδικό Ρωμαίο ηγεμόνα.
Άλλα σημεία εκκίνησης που έχουν κατά καιρούς προταθεί είναι η βασιλεία του Διοκλητιανού (284-305), του Ιουστινιανού, ακόμα και του Ηρακλείου.

Το γεγονός είναι ότι η διαδικασία ελληνοποίησης και εκχριστιανισμού που σταδιακά μεταμόρφωσε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε Βυζαντινή, είχε ξεκινήσει από την εποχή του Διοκλητιανού, ενισχύθηκε θεαματικά με τις πρωτοβουλίες του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επιταχύνθηκε με τον Μέγα Θεοδόσιο και ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία του Ηρακλείου.

Στο «Χρονικόν», υιοθετούμε την πιο διαδεδομένη άποψη: Το Βυζάντιο αρχίζει το 330 μ.Χ., το έτος που η Κωνσταντινούπολη γίνεται το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Έτσι, η χρονολογική περίοδος που καλύπτεται από το Βυζαντινόν Χρονικόν είναι η περίοδος 330 έως 1453: Συνολικά 1123 χρόνια.

●  Ιστορικές Περίοδοι

Η ιστορία του Βυζαντίου χωρίζεται σε τρεις περιόδους:

- Την Πρωτοβυζαντινή περίοδο  (330-610)

- Την Μεσοβυζαντινή περίοδο   (610-1204)

- Την Υστεροβυζαντινή περίοδο  (1204-1453)

Μερικές φορές, τα 57 χρόνια της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας (1204-1268) θεωρούνται σαν ξεχωριστή περίοδος, αν και το λογικό είναι να ταξινομούνται σαν υποπερίοδος της Υστεροβυζαντινής.

Σε αυτόν τον ιστότοπο, ακολουθείται αυτός ο τυπικός διαχωρισμός σε τρεις περιόδους, και, επιπλέον, για διευκόλυνση της πλοήγησης, η μεσοβυζαντινή περίοδος σπάει σε δύο μέρη.

  • Πρωτοβυζαντινή   (330-610)
  • Μεσοβυζαντινή I  (610-963)
  • Μεσοβυζαντινή ΙΙ  (963-1204)
  • Υστεροβυζαντινή  (1204-1453)
●  Περιεχόμενο

Η βασική σελίδα είναι οι "Βυζαντινοί Αυτοκράτορες" ( byzantium.gr/gremperors.html) που είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το site και που παρουσιάζει, σε χρονολογική σειρά πίνακες με πληροφοριακά στοιχεία.

Η μέθοδος παρουσίασης που ακολουθείται είναι μια σελίδα με πλήρη αλλά συνοπτικά στοιχεία για κάθε αυτοκράτορα.

Εκτός από την βασική σελίδα,υπάρχουν άλλες όψεις των ίδιων καταχωρίσεων με διαφορετικό τρόπο παρουσίασης, όπως η Αξιολόγηση, η Απλή Λίστα, οι Χάρτες.
Εκτός από τις διάφορες παρουσιάσεις των αυτοκρατορικών φύλλων δεδομένων, υπάρχουν άλλες 3 ομάδες πληροφοριών στο site:

  • Μάχες: Όλες οι σημαντικές μάχες των Βυζαντινών σε χρονολογική σειρά.
  • Στατιστική: σελίδες με στατιστικές και αριθμούς που αφορούν τους αυτοκράτορες.
  • Αξιώματα: σελίδες με τα βυζαντινά αξιώματα και οφφίκια κατά περιόδους.
  • Διάφορα: σελίδες με λιγότερο σημαντικές αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους αυτοκράτορες (θάνατοι, γάμοι, σκάνδαλα κ.λπ.)
●  Ο Σειριακός αριθμός

Οι αριθμοί σειράς στην επάνω δεξιά γωνία του φύλλου δεδομένων για κάθε αυτοκράτορα που εμφανίζεται στη βασική σελίδα Αυτοκράτορες  δεν ακολουθούν κάποιο επίσημο σύστημα αρίθμησης των ηγεμόνων του Βυζαντίου.

Πρόκειται για προσωπική επινόηση για να διευκολυνθεί η πλοήγηση στον διαδικτυακό χώρο «Βυζαντινόν Χρονικόν»

●  Ποιοι είμαστε

Ονομάζομαι Μανώλης Παπαθανασίου. Είμαι μηχανικός και ασχολούμαι, μετάξύ άλλων, και με τη σχεδίαση ιστοσελίδων.

Ένα άλλο μου site είναι το   Γνωμικολογικόν  . Με αφορισμούς, γνωμικά, παροιμίες κ.λπ..

Μια άλλη προσπάθεια είναι ο   Καστρολόγος   με θέμα τα Ελληνικά Κάστρα.

Τέλος υπάρχει και η Πατριδογνωσία. Χρηστικότατον site!