>
thyreos

Βυζαντινον Χρονολογιον

>

Αναζήτηση στο Βυζαντινό Χρονολόγιο

Λέξη ή Φράση ή Χρονιά:  
Για αναζήτηση μη συνεχόμενων τμημάτων ενός λήμματος, να παρεμβληθεί το σύμβολο «%» χωρίς να είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ολόκληρες λέξεις (π.χ.  πολιορκ%καστρ ,  δουκ%ναξο)
Η αναζήτηση δεν μπορεί να γίνει με πολύ κοινές λέξεις στο χρονολόγιο, όπως Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη, αυτοκράτορας και τα συναφή, επειδή δίνουν υπερβολικά πολλές απαντήσεις και απορρίπτονται.
Βρέθηκαν 8 γεγονότα που περιέχουν το – Σαμοθράκη
1278
Επίσημο ενετικό έγγραφο επισημαίνει ότι στο Αιγαίο δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 90 γνωστοί πειρατές: Γενοβέζοι, Πιζάνοι, Λομβαρδοί (της Ευβοίας), Γασμούλοι, αλλά και Έλληνες από Θεσσαλονίκη, Σαμοθράκη, Κέα, Ανάφη, Σάμο, Μονεμβασιά. Όλοι αυτοί υποστηρίζονται κατά κανόνα από το Βυζάντιο επειδή κουρσεύουν περιοχές των Ενετών. [Οι Τούρκοι πειρατές θα εμφανιστούν μετά από 3-4 δεκαετίες.]
1431
Ο περιηγητής Bertrandon de la Broquiere αναφέρει το 1433 ότι η Σαμοθράκη είναι κτήση του Παλαμέντε Γατελούζου, του Γενοβέζου ηγεμόνα της Αίνου. Οι Γατελούζοι έγιναν κύριοι του νησιού μάλλον το 1431. [Και όχι το 1355 μαζί με τη Λέσβο.] Οι Γατελούζοι Λέσβου και οι Γατελούζοι Αίνου-Σαμοθράκης είναι ξεχωριστές ηγεμονίες, αλλά είναι συγγενείς και σε αγαστή συνεργασία.
1455
Πεθαίνει ο Γενοβέζος ηγεμόνας της Αίνου Παλαμέντε Γατελούζος. Στην ηγεμονία του ανήκαν η Αίνος, οι Φέρες, τα Ύψαλα (απέναντι από τους Κήπους Έβρου) και τα νησιά Σαμοθράκη και Ίμβρος (του την έδωσαν οι Τούρκοι λίγο πριν πεθάνει). Τον διαδέχεται ο δευτερότοκος γιος του Ντορίνο Β’. Η χήρα τού πρωτότοκου γιου του Τζιόρτζιο (κόρη του Λ.Νοταρά) αισθάνεται αδικημένη και ζητά τη βοήθεια του Μωάμεθ Β’.
1456
24-1-1456
Η Αίνος στο δέλτα του Έβρου, που ανήκε στους Γατελούζους, πολιορκείται και παραδίδεται αμέσως στον Μωάμεθ Β’, που υποτίθεται ότι επεμβαίνει επειδή δεν συμφωνεί με τη διαδικασία διαδοχής του προηγούμενου ηγεμόνα. Συγχρόνως, τουρκικός στόλος 10 πλοίων καταλαμβάνει τη Σαμοθράκη και λίγο αργότερα την Ίμβρο.
1456
Ο Γενοβέζος ηγεμόνας Αίνου Ντορίνο Β’ Γατελούζος που βρισκόταν στη Σαμοθράκη όταν καταλύθηκε η ηγεμονία του, σπεύδει με δώρα να συναντήσει τον Μωάμεθ Β’ επιζητώντας να διατηρήσει το νησί ως υποτελής. Ο Σουλτάνος δεν πείθεται, αλλά του παραχωρεί τη Ζίχνα. Όταν θα φτάσει εκεί ο Ντορίνο θα σκοτώσει τη φρουρά που τον συνοδεύει και θα καταφύγει στον θείο της γυναίκας του Γουλιέλμο Κρίσπο στη Νάξο.
1456
Ένας νεοσύστατος παπικός στόλος με διοικητή τον καρδινάλιο Ludovico Trevisan καταφτάνει στο Βόρειο Αιγαίο για να βοηθήσει –υποτίθεται– τους Γατελούζους. Καταλαμβάνει προσωρινά τα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο, αλλά αντί να τα δώσει στους Γατελούζους τα κρατάει ως παπικές κτήσεις. Ο Σουλτάνος θεωρεί υπαίτιους για αυτήν την εξέλιξη τους Γατελούζους.
1460
Ο Δημήτριος Παλαιολόγος παίρνει δώρο από τον Μωάμεθ Β’ τις παλιές κτήσεις των Γενοβέζων: Λήμνο, Ίμβρο, Θάσο, Σαμοθράκη. Επίσης παίρνει την Αίνο. Αργότερα θα πέσει σε δυσμένεια και θα περάσει μεγάλη φτώχεια. Θα πεθάνει το 1470 στην Αδριανούπολη έχοντας γίνει καλόγερος. Η κόρη του η Ελένη (που ο Σουλτάνος την έδιωξε από το χαρέμι) θα πεθάνει στα 28 της, πριν από τον πατέρα της, από πανώλη.
1466
Ο στόλος των Ενετών κινείται στο Βόρειο Αιγαίο. Επιτηρεί τα Δαρδανέλια και καταλαμβάνει υπό τον Vettore Cappello (Capitano generale da mar) τη Λήμνο, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο. Τον Ιούλιο θα καταλάβει την Αθήνα χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα να κυριεύσει την Ακρόπολη. Στη συνέχεια θα κινηθεί προς Πάτρα.